Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orionkullen ska få en ny siluett

Bostäderna vid Orionkullens fot börjar ta form. Och nu planeras ett nytt kulturhus på andra sidan, ner mot kanalen.

Annons
Ungefär så här kommer ny Orionkullen se ut sedd från parkeringen vid Mc Donalds.

För snart fyra år sedan antogs programmet Södertälje stadskärna. Där i fanns många större bostadsbyggen, bland annat längs Köpmangatan och i själva den branta Orionkullen.

Detaljplanen är nu tagen, ett stort, högt och svängande bostadshus med 67 lägenheter ska byggas. Snart.

– Förslaget har varit ute på samråd och nämnden har tagit till sig synpunkterna och ändrat en del, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Staffan Norberg och tittar på stadsarkitekten Anders Bäcklanders skisser och bilder.

Det stora bostadshuset som liksom slingrar sig fast längs kullens och Köpmangatan och Västra Kanalgata är flyttad några meter norrut så att utsikten mot kullen och Flickskolan syns när man går ner från stan västerut på Ekdahlsgatan.

Men syftet är att möjliggöra ett nytt bostadskvarter i stadskärnan med bostäder, lokaler för handel och parkeringsplatser, men också att få till en ny byggnad uppe på kullen, en souterrängbyggnad ned mot kanalen.

– Det gäller att förhålla sig till tre världar; till kanalen, söderut mot Sorbonne, och västerut mot stadsbilden på Köpmangatan och Kringlan. Det ser bra ut och även om demokratin ska ha sin gång såklart (överklagan) så kan det börja byggas ganska snart. Veidekke som ska få bygga bostadshuset är på tårna, säger Staffan Norberg.

Bostadshuset kommer att rymma 67 hyreslägenheter och minst lika många parkeringsplatser. Det blir högt, så högt att det skymmer Gamla Flickskolan. Meningen är att bottenvåningen ska ha affärslokaler och att våningen över ska vara parkering (som man kommer åt från norra delen av huset från Västra kanalagatan) innan de fem våningarna med de 67 lägenheterna byggs ovanpå.

– Men själva gestaltningen är inte bestämd. Sådant kommer med bygglovet, förklarar stadsarkitekten Anders Bäcklander. Visst kommer huset att skymma kullen, men bara från ett håll, och någon sa att ”idén med staden är att bygga för att skymma”.

Bäcklander är nöjd med planen, han påpekar att huset kommer att bli högt, men att man snarare tar mark på Köpmangatan i anspråk än själva kullen:

– Själva kullen är givetvis värt att vårda. Så om vi får till en ny trappa, som blir som en fin plats, och dessutom ett torg uppe mellan de gamla husen och det nya kulturhuset kommer Orionkullen att få en ny roll i framtiden.

–Meningen är att kulturhuset, som vi kallar Himla-jägaren (med anknytning till Orion), ska synas tydligt från kanalen, men också passa ihop med de gamla k-märkta husen på kullen, förklarar Bäcklander.

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Staffan Norberg (V) och stadsarkitekt Anders Bäcklander.

Orionkullen byggs om

På Orionkullen, en del av rullstensåsen som går genom stan, ligger två hus med utsikt över Kanalen, Gamla Flickskolan och dess gymnastiksal.

Orionkullen är en av huvudpersonerna i det drama som utspelar sig i stadskärnan. Den nya inramningen med det stora bostadshuset kommer ge kullen ett nytt sammanhang. Vissa vyer kommer försvinna, andra kommer att framhävas.

Med en ny byggrätt på cirka 1 300 kvm, tillsammans med de gamla byggnadera, skulle det skapas en verksamhet på kullen som utvecklar den till ett besöksmål. Museum, konsthall, kafé, restuarang, och utsikt över Maren, kanalen och centrum.

Stadsbyggnadsnämnden ser det som en märkesbyggnad som ska bli föremål för en arkitekttävling för att få högsta kvalitet och medial uppmärksamhet.

Annons