Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orimliga och oansvariga förslag på besparingar i skola och förskola i Nykvarn

 
Miljonbesparingar på Nykvarns skolor
Visa alla artiklar

Skulle det sparkrav för 2019 på 10–12 miljoner i skolverksamheterna som Nykvarns utbildningsnämnd föreslår bli verklighet skulle det få allvarliga konsekvenser på både kort och lång sikt.

Anmäl text- och faktafel

Förslaget innebär bland annat att barngrupperna/klasserna blir större och/eller att antalet lärare och andelen utbildade lärare minskar. Risken för att barn och elever känner otrygghet, stress och minskad studiero och att skolresultaten sjunker är uppenbar.

Nykvarn har relativt sett haft hög kvalitet i förskolan och goda resultat i skolan och det trots vad kommunen lägger på verksamheterna. I Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun 2018 låg Nykvarn på 239:e plats av landets 290 kommuner gällande resurser.

Lärare, skolledare och andra i förskolan, på fritids och i skolan gör mycket av en mager matsäck. Budgetramen är så lågt räknad att underskott och besparingskrav blir inbyggt. Den jämförelsevis höga andelen behöriga lärare förklarar till stor del att kvalitet och resultat ändå varit god. Färre utbildade lärare med större barngrupper/klasser är ett effektivt sätt att bädda för en försämrad undervisning.

Nykvarn har i jämförelse en relativt hög andel förskollärare. Att nu sluta ersätta vakanser och med målet att på sikt minska andelen är inte oförklarligt – lärare kostar mer än barnskötare – men obegripligt.

Läs också: Föräldrar om sparkraven på Nykvarns skolor: ”Ofta de som redan har det jobbigt som drabbas hårdast”

Förskollärarna har ett specifikt uppdrag i läroplanen och tar man skolans styrdokument på allvar kan man inte samtidigt minska antalet legitimerade lärare. Att andra kommuner har färre förskollärare betyder inte att det är något att ta efter. Där innebär lärarbristen ofta att andelen helt pedagogiskt outbildade också är hög.

Vi vet också detta: att ha utbildade kollegor är attraktivt och en viktig faktor för att både behålla de lärare man har och kunna rekrytera nya.

Lärarbristen är här på allvar och minskar inte inom en överskådlig framtid. Att just nu - när konkurrensen om lärarna är stor och lön och arbetsmiljö är de viktigaste verktygen för en arbetsgivare för att både behålla och rekrytera lärare - göra nedskärningar är både oklokt och totalt otaktiskt.

Läs Tomas Karlsson: Nykvarns skolambitioner är snart ett minne blott

Redan nu är arbetsbelastningen kännbar för många. Förra året halkade kommunen ner från plats 136 till 253 (av 290) när det gällde kriteriet ”Friska lärare” i ovan nämnda rankning. Våra medlemmar vittnar om hög arbetsbelastning och ökad ohälsa.

Varför stanna i en skolkommun där en ohållbar rambudget betalas av en själv i form av ännu högre arbetsbelastning?

Arbetsmiljön behöver bli bättre, inte försämras ytterligare. Missnöjet över kommunens helt förlorade ambition vad det gäller lönerna är också stor. Varför stanna i en skolkommun där en ohållbar rambudget betalas av en själv i form av ännu högre arbetsbelastning och belönas med sänkta löneutrymmen? Den lärarflykt som nu kan följa på besparingarna kommer att bli svår, om ens möjlig, att reparera.

De tänkta besparingarna kommer att kosta mycket. Först och främst påverkar den kvaliteten i barnens och ungdomarnas omsorg och utbildning men också kommunens möjlighet att leva upp till skollag, läroplaner, arbetsmiljölag och läraravtalet som är skrivet i syfte att komma till rätta med lärarbristen. För att inte tala om att vara en kommun där barnfamiljer vill bo och bo kvar i.

Vi uppmanar de politiskt ansvariga att freda skolverksamheterna från de orimliga nedskärningar som alldeles säkert kommer att få allvarliga och långvariga konsekvenser. Vilken förskola och skola vill Nykvarns kommun ha? Beslutet som ska tas ger svaret.

Jaana Lundqvist

ordförande Lärarförbundet Södertälje

Mariella Rosenholm

ordförande fackklubben Nykvarn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel