Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Telgebragden, kandidat 5: SNO – fick äntligen till en fullträff på Tiomila

Artikel 5 av 13
Telgebragden 2016
Visa alla artiklar

Årets femte kandidat till Telgebragden är ett lag. Och det var verkligen en laginsats där samtliga tio löpare gjorde sitt som gjorde att Södertälje Nykvarn Orientering kunde vinna Tiomila för första gången sedan 2005.

Annons

Södertälje Nykvarn Orientering har varit med och slagits i toppen många gånger sedan laget vann Tiomilastafetten i Kungsängen 2005.

De tio gånger som tävlingen avgjordes mellan de två segrarna var SNO topp tio nio gånger – den enda gången man missade, i Perstorp 2009 – blev laget inte godkänt. Sju gånger har SNO varit bland de fem bästa lagen och vid fyra tillfällen har klubben slutat trea, som närmast bara åtta sekunder från segern.

Många befarade nog att det skulle bli ännu en tredjeplats när Jonas Leandersson gick ut i täten tillsammans med Kalevan Rastis franske världsstjärna Thierry Gueorgiou och med Göteborgs spurtstarka slutman Eskil Kinneberg jagande tätt bakom.

Mot slutet var de tre tillsammans och efter att Gueorgiou chansat på ett annat vägval kom Kinneberg, som spurtade hem Tiomila åt Göteborg 2015, och Leandersson tillsammans in mot mål.

– När jag väl kom upp jämsides med honom tittade han lite på mig och då trodde jag att han liksom växlade upp, då var jag väldigt rädd att det var kört. Men sen när vi kom ner på platten svarade det bra och jag kände att jag var förbi honom. Då tänkte jag att nu släpper jag inte det här, sade Jonas Leandersson efteråt.

Läs också: Stjärnan spurtade hem segern

Jonas Leandersson avgjorde i spurten.

En skön framgång för sprintstjärnan, som trots sin snabbhet aldrig gjort något liknande förut.

– Jag kan inte minnas någon spurt som jag egentligen har vunnit. Så det där att jag är en bra spurtare, det vet jag inte riktigt. Sen tidigare. Men någon gång måste vara den första.

Men det var inte bara Jonas Leandersson som presterade i SNO. Laget växlade aldrig sämre än femma och efter tredje sträckan var man etta vid samtliga växlingar utom den sista, där Eric Börjeskog skickade ut Leandersson tre sekunder bakom Gueorgiou.

– Om Jonas klagar på det får han träna extra. Vi nio första jobbar alltid för att skicka ut Jonas i tät och nu gjorde vi det. Vi vet att han är tillräckligt bra för det, sade Eric Börjeskog.

Fakta / Telgebragden 2016

Kandidat 5

Namn: Södertälje Nykvarn Orienterings herrlag.

Sport: Orientering,

Lagmedlemmar: Bartosz Pawlak, Kent Ohlsson, Ivar Lundanes, Andreu Blanes Reig, Eric Liljequist, Rickard Ohlsson, Jakob Enmark, Ralph Street, Eric Börjeskog, Jonas Leandersson.

Nominerat för: Segern på Tiomilaorienteringen i Falun i maj.

Läs också: Experten hyllar tiomilahjältarna – "verkligen imponerad"

Segerjubel för SNO efter Tiomila.

Annons