Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Segern i Tiomila räckte hela vägen – Telgebragden 2016 går till SNO

Artikel 13 av 13
Telgebragden 2016
Visa alla artiklar

10 timmar, 28 minuter och 26 sekunder.
Så lång tid tog det för Södertälje Nykvarn Orientering att springa hem Tiomila i Falun i maj.
Det kom att bli Södertäljes främsta idrottsprestation det gångna året.

Annons

Södertälje Nykvarn Orienterings seger i Tiomila gav även klubben Telgebragden 2016.

Telgebragden 2016 går till Södertälje Nykvarn Orientering, som i våras tog hem segern i Tiomila för första gången sedan 2005. Laget, med Bartosz Pawlak, Kent Ohlsson, Ivar Lundanes, Andreu Blanes Reig, Eric Liljequist, Rickard Ohlsson, Jakob Enmark, Ralph Street, Eric Börjeskog, Jonas Leandersson, tar därmed hem Telgebragden som ett lag för första gången i klubbens historia.

Men för en av vinnarna, finalsträckans Jonas Leandersson, är det inte första gången han vinner Telgebragden. 2012 fick han priset för sitt EM-guld, och hamnar nu i en exklusiv skara tillsammans med fjolårets vinnare John Roberson, som har vunnit priset både individuellt och som en del av ett lag.

– Första gången hade jag inte riktigt koll på priset, då var jag väldigt förvånad. Nu vet jag ju mer vad priset innebär och så, men det är svårt att jämföra. Men det är klart, det häftigaste med det är kanske att lyckas vinna det två gånger, säger Jonas Leandersson.

LÄS MER: Stjärnan spurtade hem segern: "Det är det här vi tränar för"

Jonas Leanderssons meriter i karriären innehåller, förutom segern på Tiomila, bland annat två VM-guld och tre EM-guld. Och det är inte alldeles lätt att ranka segern i Tiomila bland hans tunga individuella meriter.

– Det är alltid svårt att jämföra prestationer sådär, men på klubbnivå är Tiomila det största du kan vinna. Speciellt att göra det med personer som du har arbetat så pass länge, och arbetat mot samma sak med. Det är något alldeles extra och kommer alltid att vara det. Det ligger väldigt, väldigt högt upp.

Priset kom som en glad överraskning för klubben, vars lagledare Håkan Kleijn är stolt över utmärkelsen.

– Det är lite svårt att sätta ord på vad det innebär. Man får tänka lite grann på att vi bor i en idrottsstad, så det är stort att vinna. Det är väldigt hedrande, får man säga, när man ser namnen som är nominerade, säger Kleijn.

SNO hade varit med och slagits i täten av Tiomila flera gånger sedan segern 2005, men aldrig nått hela vägen fram. Och när det började dra ihop sig i Falun var det nog många som tänkte att så skulle bli fallet igen.

När löparna gick ut på den sista sträckan var Leandersson ihop med den franske världsstjärnan Thierry Gueorgiou och strax före Göteborgs spurtstarka Eskil Kinneberg. In på upploppet var det just Leandersson och Kinneberg som gjorde upp om segern – och det blev SNO-löparen som var starkast.

– Jag har ju fått stryk i en del spurter, så jag vet ju hur det känns att vara efter. Jag tror att mycket i en sån situation handlar om hur du ser på läget. Om du väljer att se rädslan för att förlora är det svårt att vinna en spurt, så jag tänkte tvärtom. Man får inte så många såna chanser i livet, man får kanske inte någon till att göra det. Vi har varit med tidigare, men aldrig så nära. I mitt huvud fanns bara först över mållinjen, säger Leandersson.

Jonas Leanderssons segerjubel gick inte att ta fel på.

Även om Leandersson i slutändan blev den stora hjälten för SNO låg ett stort lagarbete bakom att man kunde skicka ut honom i tät – och framför allt en stor jämnhet. Som sämst växlade laget som femma, och var då inte mer än tiotalet sekunder bakom täten.

En av löparna som lade upp för Leandersson var Erik Liljequist. Han hängde tidigt av sig de löpare han gick ut tillsammans med på den femte sträckan, och fick spendera omkring en halvtimme på egen hand i en becksvart skog.

– Det var vad jag hade drömt om, och jag hade tänkt mig den situationen flera hundra gånger innan. Det är ju så med idrotten, man har oftast tänkt situationerna några gånger innan man verkligen har gjort dem. Jag har tänkt och drömt hur många gånger som helst att vi ska vinna Tiomila, då är det lättare att göra det, säger Liljequist.

Vad minns du bäst när du tänker tillbaka på tävlingen?

– Det är väl själva segerögonblicket, upploppsstriden som är så fin i idrotten. Att allting står och faller på millimeter och centimeter efter tio timmars kamp i skogen.

LÄS MER: Experten hyllar tiomilahjältarna: "Verkligen imponerad"

Planeringen inför Tiomila började dock långt innan de där tio timmarna i Faluns skogar. Och den noggranna förberedelsen gjorde förmodligen att lagledningen kunde disponera sina löpare på ett optimalt sätt.

– Vi hade ju faktiskt en samling sju månader innan Tiomila där vi pratade ihop oss och diskuterade sträckor, så alla hade en känsla för vilken sträcka som passar just mig. Sen är det inte hundra procent att man får den, men man har uttryckt vad man vill och vi som är i lagledningen vet ju ofta att man passar bättre på vissa sträckor rent mentalt. Man kanske är bättre i slutet av en kavle eller i början av en kavle, såna grejer. Vi lyssnade mycket på varandra, för att få det optimala, säger Håkan Kleijn.

LÄS MER: Lagledaren: "En otrolig framgång för laget"

Men i slutändan var det ändå löparnas prestationer som gav SNO segern i Tiomila – och Telgebragden 2016.

– Att det skulle gå så där fantastiskt bra för alla löparna, det är faktiskt ganska otroligt. Jag har ju sprungit en hel del Tiomila själv genom åren, och det är inte så vanligt att ett lag springer så bra hela tiden. Det händer då och då, såna legendariska tävlingar som man kommer ihåg genom åren. Det var en sån prestation vi gjorde. Alla sprang på topp, säger Kleijn.