Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ordning och studiero behövs i en trygg och jämlik skola

Annons

Under den socialdemokratiskt ledda regeringen har kunskaperna stigit. Fler lärare har återvänt till läraryrket och barngrupperna är mindre än på decennier. I dag arbetar 28 000 fler i skolan jämfört med när Moderaterna regerade landet. I Södertälje har kunskapsresultaten ökat under flera år och fler elever går nu ut grundskolan och är behöriga till gymnasiet.

Anmäl text- och faktafel

Samtidigt är skolan inte utan problem. Fortfarande är det för många barn som inte lär sig läsa, skriva och räkna ordentligt. En stor andel elever når inte en fullständig gymnasieexamen. Lektioner störs av sms, mobilspel och sociala medier. Kunskapsklyftorna växer mellan elever. Det är oacceptabelt.

När vi i dag besöker Wasaskolan i Södertälje vill vi se goda exempel på hur elever lär sig mer i en trygg skola där det råder ordning och studiero. Vi vill uppmärksamma det arbete som görs av lärare, rektorer och annan skolpersonal för att alla elever ska få en trygg skolgång och mötas av höga förväntningar i varje klassrum. Det är vi övertygade om leder till högre kunskapsresultat och en mer jämlik skola.

Lärare ska känna att de har hela samhället bakom sig i sitt arbete. De ska inte vara rädda för att göra sitt jobb eller ingripa mot elever när situationen kräver det.

För skolan är hörnstenen i bygget av ett starkare och mer jämlikt samhälle. Sverige har tidigare haft ett av de mest högpresterande och jämlika skolsystemen i världen.

Dit ska vi ta oss igen.

Då krävs fokus på kunskap och bildning. Trygghet och studiero. Höga förväntningar på alla barn. Extra stöd för de elever som behöver mer tid och nya utmaningar för de elever som vill springa före.

Lärare ska känna att de har hela samhället bakom sig i sitt arbete. De ska inte vara rädda för att göra sitt jobb eller ingripa mot elever när situationen kräver det. De ska ha fler kollegor och stöd från exempelvis socionomer och lärarassistenter, så att lärarna kan fokusera på undervisning och att få trygghet och studiero i klassrummet.

Alla barn förlorar på en skola som inte tar tag i stök, skolk och sena ankomster.

Under mandatperioden kommer den socialdemokratiskt ledda regeringen att fortsätta stärka skolans kunskapsfokus och införa en nationell plan för trygghet och studiero. Till exempel kommer vi att införa mobilförbud under lektionstid och göra det enklare att omplacera eller stänga av elever som har hotat eller utsatt andra för våld.

Alla barn förlorar på en skola som inte tar tag i stök, skolk och sena ankomster. Värst blir konsekvenserna för barn från hem med svaga studietraditioner, som inte kan få samma hjälp och stöttning hemifrån.

Det finns inga genvägar till att höja kunskaperna i den svenska skolan. Det är ett delat ansvar. Elever ska ställa höga krav på sin skolgång, men skolan ska också ställa höga krav på elever. Denna kombination av rätt och plikt är viktig för oss socialdemokrater.

Vårt mål är att bygga ett starkare samhälle med en jämlik kunskapsskola där det är varje elevs ansträngning som avgör vilka kunskaper hen får med sig i livet – inte vilka föräldrar hen är född med eller vilken skola hen har valt. Då krävs trygghet och studiero i varje klassrum.

Anna Ekström (S)

utbildningsminister

Boel Godner (S)

kommunstyrelsens ordförande Södertälje

Elof Hansjons (S)

utbildningsnämndens ordförande Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel