Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oprövade kort är S melodi

Politisk tyngd saknas, men helt utan erfarenhet är inte kandidaterna till kommunalrådsposterna. Socialdemokraterna i Södertälje slipper en lokal variant av partiets uppslitande ordförandeval.

Annons

Anders Lago och Susanne Bergström lämnar sina poster som kommunalråd. Därmed försvinner många års politisk erfarenhet och stor kompetens. Ändå är det slående att de mest meriterade inte ens finns med i diskussionen om efterträdare, när nomineringstiden går ut nu till helgen. Ingela Nylund-Watz har tackat nej. Samma sak med Thomas Johansson.

Bägge är mycket rutinerade och vet hur det är att stå mitt i opinionsstormens öga – Nylund-Watz i samband med förslaget att lägga ner sjukhuset 2003, Johansson kring läget för Södertäljes skolor. Bakom dem är det i stället en klunga av tänkbara kandidater som i sammanhanget har mycket att bevisa. På nyhetsplats i dag finns de kandidater som gör upp om de två platserna. Den som kan sin socialdemokrati. vet att kvotering väger tyngre än kompetens. Det kan alltså inte bli två kvinnliga eller två manliga namn, utan en av vardera kön.

Damerna först. Kampen står mellan Boel Godner och Anna Bohman. Boel Godner har varit med längre, har ett bredare register och har dessutom vikarierat som kommunalråd under Susanne Bergströms sjukskrivning. Hon är saklig och nyanserad. Men att påstå att hon satt några djupare lokalpolitiska avtryck vore att ta i.

Bohman är engagerad i kultur- och jämställdhetsfrågor, men har inte visat upp några andra sidor i offentligheten. Insatserna i fullmäktige är späckade med värdeladdade slagord och handlar uteslutande om att hacka på alliansregeringen – socialdemokratin kan aldrig lastas för någonting, någonstans. Att Bohman är ordförande för S-kvinnorna kan dock borga för ett starkt medlemsstöd.

På den manliga planhalvan finns flera namn. Besim Aho har rutin från flera nämnder, även Peter Friström och Johan Andersson har varit med länge. Håkan Buller har också erfarenhet, men då han inte varit helt kontant med Anders Lago var han länge placerad i frysboxen. Pontus Åström är en annan som varit nämndaktiv tidigare, gjort annat i några år, för att senare komma tillbaka.

Nämnderfarenhet finns inte på samma sätt i bagaget hos de två yngre kandidaterna Alexander Lindholm och Elof Hansjons. Samtidigt gav Lindholm på 1 maj prov på att han har politiska visioner när han talade om att låta kommunanställda få pröva på att driva verksamhet i intraprenad, efter norsk modell.

Det doftar socialism, visst. Och den bör dissekeras. Men det var välgörande att höra ett 1 maj-tal som innehöll en politisk tanke, en viljeyttring. Jämfört med innehållet i de tal som Yilmaz Kerimo och Anna Bohman höll från samma talarstol stack Lindholms anförande ut. Minst sagt.

S saknar riktigt tunga kandidater. Men riktigt så illa ställt är det inte lokalt som när Håkan Juholt blev partiordförande, att valberedningen tvingas plocka in någon från ingenstans (Oskarshamnsborna får ursäkta).

Det säger sig självt att i synnerhet Anders Lagos mantel blir svår att axla för vems om helst. Lago har förmått att lyfta ämbetet som kommunstyrelseordförande till en plats för pragmatiska, resultatinriktade beslut – och inte enbart för politiska slagord. Det har varit, och är, absolut nödvändigt för Södertälje. Utan en drivande politisk ledning som vågar, med Lagos egna ord: ”tänka utanför boxen”, hade läget för kommunen varit ett annat – ett sämre.

Annons