Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppna arbetslösheten sjunker i stan

En negativ trend är bruten. Jobben blir fler och den öppna arbetslösheten är på väg neråt för många grupper. Framförallt ungdomar har lättare att komma in på arbetsmarknaden.

Några dagar innan det nya året står för dörren är det väldigt lugnt när LT tittar in på arbetsförmedlingens kontor på Turingegatan. Det är bara några få personer som är på plats och söker jobb eller lämnar intyg. Vi byter några ord med några av de arbetssökande innan det är dags att träffa Alf Hallenborg, som är arbetsgivarsamordnare. Alf visar sig ha både bra och dåliga nyheter. Vi börjar med de dåliga.

– Antalsmässigt har de arbetslösa ökat. Det ligger någonstans mellan 14-15 procent här i Södertälje. Där har det legat en ganska lång tid och sakta gått uppåt, berättar han.

Från november 2014 har antalet arbetslösa stigit med cirka 700 personer, eller 6,8 procent, till 11 600 i november 2015. Majoriteten är deltidsarbetslösa.

– Det är naturligtvis mycket. Södertälje är utsatt på det viset.

En annan dålig nyhet är att de långtidsarbetslösa, också har ökat, och kommer att öka.

– Det är vuxna som varit inskrivna i mer än ett år och ungdomar i mer än ett halvår. Det är fler och fler som hamnar där.

Vad beror det på?– Det hänger många gånger ihop med utbildning och kompetens. Ålder finns också med i bilden. Många har inte det som krävs för arbetsmarknaden som finns där ute i dag. Det är ofta det som är problemet – att matcha ihop jobben och de arbetssökande. Ofta är det där vi kommer in i bilden många gånger och klär på dem med olika verktyg.

Vad kan det vara?– Det kan vara en arbetsmarknadsutbildning, ett nystartsjobb, en praktikplats – som sedan kan leda till ett jobb.

De goda nyheterna är att antalet öppet (heltids) arbetslösa, cirka 3 400 personer, har minskat med en halv procent sedan 2014. Det är ett trendbrott, om än blygsamt.

– Antalet öppet arbetslösa i hela länet har minskat.

En annan glädjande nyhet är att den öppna ungdomsarbetslösheten för första gången minskar i både länet och Södertälje.

– Nu har det vänt. I Södertälje har den gått ner 15 procent på ett år i siffror. Från 425 till 361 personer.

Färre öppet arbetslösa betyder fler jobb, och det märks tydligt på arbetsförmedlingen.

– Det är mycket fler jobb nu. Senast igår hade vi här i Södertälje och Nykvarn 520 jobb. Det ligger där hela tiden, mellan 500-600 jobb.

Jobben finns inte i en speciell bransch utan det är flera olika branscher

– Under 2016 ökar det inom industrin, bygg, privata- och offentliga tjänster. Så prognosen är väldigt god, säger Alf Hallenborg.