Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppet brev till Reinfeldt och Borg

Jag är kandidat för Moderaterna till kommunfullmäktige i Södertälje, men jag har sagt nej till att delta i aktiviteter till valet som valstugor med mera därför att jag inte kan stå för Moderaternas miljöpolitik nationellt.

Ska jag stå där och rekommendera väljare att rösta på Miljöpartiet? Det vill jag inte. Men jag kan inte heller ärligen rekommendera en röst på Moderaterna nationellt eftersom miljöfrågan är hela anledningen till att jag över huvud taget engagerar mig i politiken. Södertälje kommun är en annan sak. Där har jag nått fram och har kunnat påverka Moderaternas politik så att jag kan stå för den.

När jag hörde att vi skulle tona ned miljöfrågan och Moderaterna sedan valde att inte ens delta i Klimatriksdagen (enskilda moderater var där, men saknade uppdrag från sitt parti), blev det för mycket.

Jag gav upp. Antingen får vi ett regeringsskifte till rödgrönt med oklar utgång i praktiken – eller så får vi en regering som är mer än passiv i miljöfrågan och inte lovat något där. Jag blir tvungen att hoppas att den som behandlar miljöfrågan på det viset blir straffad av sina väljare och därmed inser att detta inte går an.

Jag skriver nu för att ge riksnivån en sista chans före valet. Fredrik Reinfeldt nämnde åtminstone klimatfrågan i Almedalen. Det ger mig ett halmstrå av hopp som jag griper efter.

Moderaterna skulle kunna ha en bra miljö- policy genom att anta en aktiv strategi för ekologiskt lantbruk och ekologiskt goda matvanor.

En verkligt ekologisk utveckling inom lantbruket fordrar en kompetens-utveckling hos handeln, konsumenter, livsmedelsförädlare, politiker, massmedia och hos jordbrukare.

Det har potential. De gårdar som verkligen kan sin sak skapar arbetstillfällen på landsbygden. I flera fall tar de till sig människor som inte passar in i samhället i övrigt, som kanske inte kan motivera sig där, så att dessa får en chans att vända från belastning till tillgång.

Tyvärr har vi i Eskil Erlandsson (C) en landsbygdsminister som har blockerat sådana möjligheter och som bidrar till att sprida fördomar om vad ekologiskt lantbruk innebär. Som agronom och under många år lantbruksrådgivare konstaterar jag att han inte klarar av att se helheten och blir svag för vissa lobbygrupper. Erlandsson har tyvärr förstört mycket och åstadkommit lite med stora resurser.

Det förekommer oemotsagt tal om att ekologisk odling ger halv skörd. Det grundar sig på en nationell statistikjämförelse där konventionell odling är överrepresenterad på de bästa åkerjordarna och ekologisk odling är överrepresenterad i skogsbygder och på sämre jordar. Det är skandalöst att en sådan jämförelse för stå oemotsagd och det beror på bristande kunskaper hos många, inklusive media och alltför smalt inriktade forskare. Verkligheten är komplex, men ska man jämföra skördenivå är ett minimikrav att man utgår från lika förutsättningar i övrigt och att man talar om vad för jämförelse man gör.

Skördenivå är över huvud taget en dålig grund om man ska jämföra odlingssystem. Valet av gröda är en del av odlingssystemfrågan och man kan välja en lågavkastande sort för att få en produkt av högre kvalitet som marknaden efterfrågar.

Södertälje kommuns kostenhet som använder 45–50 procent ekologiska råvaror till all offentlig mat – över 20 000 portioner till skolan, äldreomsorg och social omsorg – har lägre matbudget än genom-snittet av kommuner – och vann i år Junior White Guides utmärkelse för Sveriges bästa skolmat.

Det är en dokumenterad realitet. Det är detta vi kallar Östersjövänlig mat under utveckling. Södertälje har gått i fronten för att utveckla detta och har just nu EU-uppdrag att sprida sin goda praktik till andra städer. I detta ingår arbete med attityder till mat och skicklighet hos kockar och kökschefer och bra ledarskap – och direktkontakter mellan köken och lantbrukarna.

Ge mig anledning att tro på Moderaterna igen. Ge mig entusiasmen tillbaka! Lansera en riktig strategi för utveckling av det ekologiska. Jag hjälper gärna till. Det kommer att ge stor utdelning till liten kostnad.

Det är jag säker på.

fullmäktigekandidat Södertälje

Hans von Essen (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel