Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Södertäljes campingar måste få utvecklas

Annons
Turismen blomstrar i Sverige, inte minst går landets campingplatser bra. I det läget vill Södertälje lägga ner Eklundsnäs camping och stöpa om Farstanäs. Foto: Anders Wiklund/TT

Med en årlig omsättning på drygt 300 miljarder kronor och över 170 000 anställda har turistnäringen vuxit till en av Sveriges absolut viktigaste branscher – både för den svenska ekonomin och för sysselsättningen.

Tillväxten i branschen är god. 2017 blev ännu ett rekordår när det gäller utländska turister. Antalet övernattningar ökade med fyra procent till 16,2 miljoner, enligt statistik från Tillväxtverket och SCB. Sedan millennieskiftet har den utländska turismen till Sverige ökat med det tredubbla.

Lägg därtill att den inhemska turismen också ökar. Tre av fyra turister är svenskar som väljer att resa och bo i hemlandet.

Som ett av besöksnäringens viktigaste ben finns landets campingplatser. Av det totala antalet gästnätter 2017 på 63,2 miljoner härrör knappt 15,8 miljoner från just campingarna, enligt Tillväxtverkets och SCB:s statistik. Enbart i Stockholms län uppgick campingövernattningarna till 663 000. Branschorganisationen Svensk camping konstaterar att under sommarmånaderna sker 43 procent av övernattningarna på en av Sveriges campingplatser.

För den kommun dit turisterna söker sig finns, förutom den goda ekonomiska tillväxten och de nya arbetstillfällena, också chansen att visa upp sig från sin bästa sida för alla de besökare som kommer. Och möjliggöra att det över huvud taget går att övernatta just där.

För landets lokala beslutsfattare borde det vara självklart att vilja vara med på detta tåg. Ja, förutom i Södertälje.

När kommunstyrelsen sammanträder i nästa vecka finns ärendet "Framtida utveckling av campingplatserna i Södertälje kommun" med på agendan. Ett ärende som, efter behandling i Järna kommundelsnämnd och tekniska nämnden, snarare ser ut att landa i framtida avveckling av campingplatser.

För trots att handlingen inleds med det helt korrekta "Det finns en stor efterfrågan på fler mogna turistdestinationer, produkter och upplevelser i Sverige" riskerar beslutet bli att politikerna röstar för att lägga ned Eklundsnäs camping helt på sikt. Dessutom ska Farstanäs stöpas om till något som kallas ekocamping.

För säkerhets skull har ingen av de nuvarande arrendatorerna på Eklundsnäs och Farstanäs informerats om de kommunala planerna.

Kombinationen kommunal klåfingrighet och noll kommunikation har slagit ut i full blom.

I en tid när Södertälje i undersökning efter undersökning kritiseras av lokala företagare för att ha en bristfällig dialog med näringslivet blir detta ännu ett exempel – i eldskrift – där kombinationen kommunal klåfingrighet och noll kommunikation har slagit ut i full blom.

Gunilla Olsson är delägare till Eklundsnäs, den enda stadsnära campingen i kommunen. Hon konstaterar i LT att "det är tråkigt att kommunen vill ta ett sådant beslut. Behovet av campingplatser med närheten till Stockholm och smidigheten i det kommunala transportsystemet gör vår camping till en av de få i det här området".

Men det vill kommunpolitikerna alltså inte längre veta av.

Och Pigge Werkelin på Farstanäs säger att "jag vet inte vad kommunen har för ambition med campingen eller vad en eko-camping innebär"

Det senare är förståeligt. Begreppet Eko-camping är åt det flummigare hållet, minst sagt. I Tyskland finns förvisso en organisation som kallar sig Ecocamping och som har ett regelverk för vad som krävs av de campingplatser som vill vara med.

Men letar du efter begreppet i Sverige, lär du få leta. I Halland finns en som kallar sig ekocamping – gissningsvis har campingägaren på eget bevåg tyckt att det låter klatschigt – och där det ekologiska främst handlar om att man har installerat solpaneler och råkar ligga nära en tolv kilometer lång strand.

Påminner inte så lite om den kommunala visionen för ekocampingen på Farstanäs, där det främst är närheten till naturskyddsområdet och till det hållbara Järna som lyfts fram.

Mer läsning

Annons