Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Hovrättens dom kastar skugga på kyrkan

Annons
Halef Halef döms av Svea hovrätt till 3,5 års fängelse. Foto: Frida Ekman

Nej, det gick inte som försvaret tänkt sig när de överklagade tingsrättsdomen. Huvudmannen i den så kallade kyrkohärvan, Halef Halef, har nu av Svea hovrätt fått sitt fängelsestraff på 3,5 år fastställt. Domstolen konstaterar, precis som tingsrätten gjort tidigare, att Halef Halef är skyldig till grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott.

Dessutom har rätten beslutat att höja det belopp som Halef Halef ska betala tillbaka – till bland andra Arbetsförmedlingen – till knappt 4,9 miljoner kronor. Tillgångar hålls nu i så kallad kvarstad.

Domen slår fast att de pengar som Arbetsförmedlingen betalat ut inte gått till vad de var ämnade, i stället har Halef Halef själv och till den syrisk-ortodoxa kyrkan i Hallunda.

För dig som är pluskund [+]: Åklagaren om den nya domen mot Halef Halef: "Kyrkan har dragit vinning av det här"

Med tanke på att brottsligheten har begåtts i Halef Halefs arbete inom den syrisk-ortodoxa kyrkoförsamlingen i Hallunda – och att Halef Halef samtidigt arbetat nära biskop Benjamin Atas i S:t Afrem i Geneta kastar domen sin skugga över kyrkan.

Kyrkans verksamheter är en stor mottagare av olika former av stöd från det offentliga. Det förutsätter ärlighet, att mottagaren sköter sig.

Det är naturligtvis på alla sätt besvärande när en av kyrkans allra högsta företrädare blir dömd till grova brott. Särskilt som brottsligheten består i att bluffa till sig skattemedel.

Kyrkans verksamheter är en stor mottagare av olika former av stöd från det offentliga. Det förutsätter ärlighet, att mottagaren sköter sig.

Och extra mycket så i Södertälje som stått i centrum när det gäller kriminalitet riktat mot välfärden. Kyrkohärvan har tillsammans med assistanshärvan och två hemtjänsthärvor satt Södertälje på kartan som en kommun där denna form av brottslighet har varit utbredd för att inte säga systematisk.

Men också för att kommunen i samarbete med andra myndigheter kommit långt i kampen mot fuskarna – de härvor som har nystats upp har visat att samhället inte viker sig. Och att brott straffar sig.

Mer läsning

Annons