Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Att förvanska historien är så in i Skogen dumt

Annons
På lördagen var det åter invigning för Lenny Clarhälls Skogen, den finns numera i Södertälje stadshus.

I den artikelserie om skogen som nu går på LT:s kultursidor har flera intressanta aspekter tagits upp. Inte minst i den senaste delen där skribenten Anders K Gustafsson tar upp kristendomens roll i att demonisera naturen och skogen som sågs som ”rebellisk och otämjd, i opposition mot den kristna synen på människan som skapelsens krona med rätt att dominera allt annat”.

För dig som är pluskund [+]: Nu är konstverket ”Skogen” nyinvigt i Stadshuset – 40 år efter att det skapades

Som av en händelse sammanföll publiceringen av den artikeln med återinvigningen av Lenny Clarhälls magnifika konstverk Skogen – som numera finns i Södertälje stadshus efter att ha varit magasinerat i över ett decennium.

För pluskunder [+]: Erik stod modell med flöjten – Nu spelar han fiol när konstverket "Skogen" återinvigs i Stadshuset

Till vänster ser du hur det såg ut när Skogen fanns i stadsbiblioteket. Till höger en bild från när konstverkets älg tar sig till Lunahuset med konstnären Lenny Clarhäll på älgens rygg. Skådespelaren Anders Granström hjälper till att hålla djuret. Bilderna är tagna 2003 respektive 1978. Foton: Thomas Brandt

Historien är inte okänd. När Lunahuset byggdes på 1970-talet återspeglades samhällsandan i byggnaden. Ett stadsbibilotek i två plan och husets två kulturella mästerverk – Lenny Clarhälls Skogen och Helga Henschens Dafne – definierade att kultur var viktigt, kultur fick ta plats.

Det var då det. En samhällsanda kan förändras.

I april 2012 strömmade Södertäljeborna till Konsthallen i Lunahuset för att åter få en glimt av delar av  Lenny Clarhälls verk Skogen. Foto Magnus Grimstedt

När Luna skulle byggas om i början på detta millennium hamnade kulturen i strykklass. Biblioteket som tidigare rymdes på två våningar blev av med ett plan – då bottenplanet skulle ge plats åt Systembolaget och flera kommersiella aktörer. Henschens Dafne minskades ned till att enbart den praktfulla fontänen behölls (som i nybygget har ett mer perifert läge), medan Clarhälls Skogen monterades ned helt och stuvades undan.

Här kunde historien ha slutat. Om det inte var för den historierevisionism som uppenbart bubblar inne i samma stadshus.

Där, i undanstoppat läge, har träden med tillhörande älg funnits sedan dess, med undantag av ett kortare gästspel i Luna kulturhus för sex år sedan då delar av verket ställdes ut till stor glädje för Södertäljeborna. Och nu är alltså glädjen åter, i och med helgens begivenhet i stadshuset.

Här kunde historien ha slutat.

Om det inte var för den historierevisionism som uppenbart bubblar inne i samma stadshus.

Den facebookinbjudan till invigningen av Skogen i lördags som låg ute ändrades plötsligt. Historien skulle läggas till rätta.

För när kommunen från början bjöd in till evenemanget via facebook fanns en kortfattat text som rakt av berättade historien som den är. Men det dög uppenbarligen inte. Formuleringen att "det stora konstverket hamnade i ett mörkt förvaringsutrymme" plockades bort, det får icke nämnas – var det verkligen så mörkt under magasineringen?

In kom i stället den skönmålande beskrivningen: ”Sedan Skogen togs ner har uppdraget till kultur- och fritidsförvaltningen varit att så snart som möjligt hitta en ny lämplig placering ...” i den version som nu finns på facebook.

Hyllningen till kultur- och fritidsförvaltningen kunde ha varit ännu större. I den text som kommunens kommunikationsavdelning tog fram för att ställa historien till rätta och som LT har tagit del av fanns även påståendet att man ända sedan Skogen monterades bort från Lunahuset har prövat om den kan få plats ”vid kommunens samtliga nybyggnationer”.

Smaka på den – samtliga. Möjligheten att få plats med Clarhälls Skogen har alltså prövats vid kommunens samtliga nybyggnationer under snart 15 år. Jo, men visst.

Tavestaskolan? Pershagenhallen? Hölö aktivitetshall? Järna ishall? Brunnsängskolan? Igelsta kraftvärmeverk (kommunen i och för sig bara delägare)? Soldalaskolan? Hovsjö hub? Fotbollsarenan? Och så vidare.

Varför förvanska historien? Särskild en historia som är så välkänd.

För att travestera Anders K Gustafsson. Står Skogen, rebellisk och otämjd, i opposition mot synen på kultur- och fritidsförvaltningen som skapelsens krona?

Mer läsning

Annons