Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strutsmentaliteten i Enhörna måste få ett slut

Annons

Johan Ögren Schönbeck (S), ordförande i Enhörna kommundelsnämnd.

I brottningsmatchen mot kommunen segrade den enskilde individen – David vann mot Goliat.

Det vore dock förmätet att påstå att domen från Högsta domstolen om den nya skolan i Enhörna var den väntade – så lång har rättsprocessen varit, och så olika har utslagen blivit under processens gång. Men i den dom som låg närmast i tid – från Mark- och miljööverdomstolen – blev utslaget detsamma.

Det gav i alla fall en indikation.

Domen slår fast att enskilda markägare har rätt att klaga på kommunala planer även om deras mark inte ligger nästgårds till det planerade bygget. Högsta domstolen anser att skolbygget, inklusive en ny vägdragning, skulle påverka markägaren i framtiden eftersom en förlängning av den nya vägen skulle dras över dennes mark – och ger markägaren rätt att yttra sig redan nu. Markägare kan inte nonchaleras hur som helst, det är bra.

För dig som är pluskund [+]: Den nya skolan i Enhörna måste kanske byggas på en annan plats – efter dom i HD

Nu är det kanske inte äganderättens skydd som är det mest allmänintressanta i denna strid. Det är naturligtvis dess konsekvens: Den planerade nya skolan i utkanten av Ekeby blir inte av – i alla fall inte enligt nuvarande plan eller i närtid. Och det betyder att den som redan har väntat länge på fler skolplatser i Enhörna nu kommer att få vänta längre. Ytterligare kullar Enhörnabarn hinner ta sig hela vägen till gymnasiet innan grundskoleplatserna hemmavid blir fler.

Utslaget borde också ge kommunens politiker och tjänstemän tid att tänka till – och om.

Ytterligare kullar Enhörnabarn hinner ta sig hela vägen till gymnasiet innan grundskoleplatserna hemmavid blir fler.

Men så ser det inte ut att bli. För trots att kommunens planerade skolbygge nu fått nej av högsta rättsliga instans verkar huvudspåret alltjämt vara att det är just där, i utkanten av Ekeby, som en ny skola ska ligga. Trots att problemet med vägdragningen finns kvar – den har man inte löst under de tre, fyra år som nuvarande detaljplaner funnits.

Södertälje kommuns planchef, Andreas Klingström, räknar med att länsstyrelsen kommer att kontakta kommunen på nytt kring detaljplanen och säger till LT att förfarandet sedan kan ta tid: "Det lär ta ett par månader. Om det fortsätter överklagas kan det ta några år till".

Och ordföranden i Enhörna kommundelsnämnd, Johan Ögren Schönbeck (S), är också inställd på att köra vidare med skolplanerna vid Ekeby (om än med en brasklapp): "Vi måste analysera hur lång tid det kommer att ta nu. Om det ska börja om och ta fyra år till kanske vi måste titta på andra alternativ".

Skippa ordet kanske. Gör det, titta på andra alternativ. Och med öppna ögon.

Socialdemokraterna, med koalitionspartierna i varsin hand, har dessvärre sedan länge låst sig vid att bygga den nya skolan på just denna plats. Och har varit påfallande, för att inte säga påfrestande, ointresserade av att ta intryck av andra argument. Som exempelvis att bygga ut den befintliga Vallaskolan, där viktig infrastruktur redan finns.

Enhörnas majoritetspolitiker har valt att stoppa huvudet i sanden. Nog för att grustaget Underås ligger runt knuten – men den strutsmentaliteten är verkligen inte till gagn för Enhörnaborna.

Mer läsning

Annons