Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya konstellationer kan regera om ett år

Annons

I dag är det exakt ett år kvar till det är dags att rösta.

Nionde i nionde. På dagens datum, om exakt ett år, är det åter dags att gå till valurnorna (vi röstar numera den andra söndagen i september och inte den tredje).

På riksplanet är spelteoretikerna fullt sysselsatta med att döma ut Alliansens chanser att vinna regeringsmakten – och visst ser uppförsbacken brant ut. Inte minst beror det på att Moderaterna har svårt att orientera sig i det politiska landskapet när den ideologiska kompassen bara snurrar och snurrar. Att det numera partiledarlösa Moderaterna har stängt sina hjärtan till människor på flykt och öppnat sina hjärtan till Sverigedemokraterna har inte varit det vinnarrecept som partistrategerna hoppades på.

Moderaterna har svårt att orientera sig i det politiska landskapet när den ideologiska kompassen bara snurrar och snurrar.

Och att man så sent som denna vecka plockat åt sig SD:s valbudskap från 2014 om att stoppa tiggeriet eller att kräva kunskapstest för medborgarskap gör inte saken bättre. Att distansera sig från SD står uppenbarligen inte på den moderata agendan.

Valaffischer från Sverigedemokraterna, Moderaterna och Socialdemokraterna inför senaste valet, 2014.

Men nu är det inte bara Alliansen som är dödsdömd enligt expertisen. I bara farten dömer man även ut Stefan Löfvens (S) chanser att stärka sin regeringsställning. Socialdemokraternas stöd i väljaropinionen ligger under valresultatet från 2014 – och partnern Miljöpartiet balanserar farligt nära fyraprocentsspärren. Och inte ens Vänsterpartiet – som ställer upp som stödparti, även om det aldrig kommer att släppas in några vänsterpartister i regeringen – har längre medvind i opinionen.

Det gör att många sneglar på möjligheten att Socialdemokraterna sätter sig i regering med Liberalerna och Centerpartiet, där Annie Lööfs parti fördubblat sitt stöd sedan valet för tre år sedan.

Av allt detta finns en enda slutsats att dra: Det är ett år kvar, ingen vet hur det blir.

Lokalt kan valet också bli intressant. I Södertälje har Socialdemokraterna regerat ihop med Vänsterpartiet och Miljöpartiet sedan valet 1998. Denna mandatperiod har de tre partierna säkrat majoriteten med ett enda mandat – S, V och MP sitter på 33 av fullmäktiges 65 mandat. Och om, vilket ofta sker, valresultatet i Södertälje färgas av hur det går i riksdagsvalet är det osäkert om de rödgröna kan behålla en egen majoritet.

Det rödgröna samarbetet har genom åren byggt mycket på personkemi. Exempelvis hade Anders Lago (S) som kommunstyrelseordförande lättare att komma överens med V-ledaren Staffan Norberg än vad Boel Godner (S) har. Och följdriktigt sonderade Socialdemokraterna möjligheten efter senaste valet om att peta bort Vänsterpartiet och plocka in Liberalerna i majoritetsbygget. Men så blev det inte. Då.

Staffan Norberg (V), Ewa Lofvar Konradsson (MP), Marita Lärnestad (M) och Mats Siljebrand (L) har alla satt färg på Södertäljepolitiken i mer än ett decennium. Men i nästa mandatperiod är de inte kvar.

Inför 2018, när partiernas nomineringsprocesser så sakteliga har börjat rulla igång, vet vi att de bägge kommunalråden Staffan Norberg (V) och Ewa Lofvar Konradsson (MP) kommer att kliva av. Vad det betyder för Vänsterpartiet respektive Miljöpartiet vet vi dock inte.

Kanske kan nytt blod gjuta liv i Alliansbygget, kanske blir 2018 sista valet med gänget.

Och på oppositionssidan kommer även Moderaternas ledare Marita Lärnestad och Liberalernas dito Mats Siljebrand att sluta. De bägge har varit med under såväl Alliansens glansdagar (28 mandat, 2006) som i jämmerdalen (22 mandat, 2014). Kanske kan nytt blod gjuta liv i Alliansbygget, kanske blir 2018 sista valet med gänget. Därefter är de ingående partierna redo att söka nya samarbeten över blockgränsen.

Minst spännande är det i Nykvarn. Där styr Nykvarnspartiet och Moderaterna officiellt – men i praktiken ingår även Socialdemokraterna i majoritetsbygget, konsensus råder mellan dessa tre stora partier i alla för kommunen viktiga frågor.

Det lär inte ändras före valet. Eller efter.

Mer läsning

Annons