Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mina drömmars stad har liv mellan husen

Anders Bäcklander, tidigare stadsarkitekt i Södertälje kommun, är ny gästtyckare i LT. Han skriver i dag om vad som borde vara det centrala när man bygger stad.

Annons

Det är livet mellan husen som är det viktiga i staden, anser skribenten.

Redan våra antika förfäder pratade om staden som både fysisk form och innehåll – civilt liv. När man i dag pratar om att ”bygga stad” menar man i allmänhet att bygga tätt och högt, inget annat.

De bilder jag, och förmodligen många med mig, får på näthinnan när man säger ”stad” är Stockholms innerstad eller Paris. En 1800-talsstad med eleganta hus längs trädplanterade rutnätsgator, livlig gatumiljö, levande bottenvåningar, stort och varierat utbud, vackra parker och bra kommunikationer.

Det är en typ av stadsmiljö som kanske högst 2 procent av jordens 3,5 miljarder stadsbor lever i. Den urbaniserade världen ser helt annorlunda ut. Det gäller även Södertälje.

När politiker, planerare och byggare säger ”stadsmässigt” profiterar man på de spännande bilder och föreställningar som är förknippade med ordet ”stad”, fast det kanske främst handlar om att få så mycket betalt som möjligt för marken för ägaren, ofta kommunen, och så hög vinst som möjligt för exploatören. Man kommer undan all diskussion genom att säga stad. Vem kan invända mot det? Alla vill ju ha det!

Stad är form men det är, naturligtvis, framför allt innehåll. Formen kan variera, det är livet mellan husen som är viktigt.

I dagens jakt på byggbar mark i tillväxtregionerna, mark som ofta finns i utkanten av städer eller i glesa förorter eller så kallade miljonprogramsområden, riskerar man att försämra situationen i redan ”utsatta” stadsdelar eller förstöra balansen i väl fungerande. Man bygger sönder möjligheter till en positiv utveckling utan att ens veta om det.

Det krävs först en seriös nulägesbeskrivning. Ingenting är vad det ser ut att vara. Samhället förändras konstant och snabbare än vi tror. Nya sammanhang, nya roller. Man kan inte exploatera först, planera sedan och slutligen, i bästa fall, ta reda på vad som hände.

Stad är form men det är, naturligtvis, framförallt innehåll. Formen kan variera, det är livet mellan husen som är viktigt.

Det finns mycket erfarenhet, kunskap och studier i ämnet, så frågan är egentligen inte vad vi ska göra utan varför vi inte gör det!.

Kommunens politiker är ansvariga för hur bebyggelsen utformas. Politiker är i allmänhet inte experter, och ska inte behöva vara det. Därför blir de självklart beroende av vilket underlag de får av tjänstemännen.

En kompetent politisk och administrativ ledning skapar städer som betyder något för hur invånarna lever sina liv.

De tekniska kontor, som de senaste åren utan vidare spisning uppgraderats till ”samhällsbyggnadskontor”, har enligt min erfarenhet inte den kompetens som behövs och den återfinns inte heller på annan plats i kommunen.

Det är framför allt en ledningsfråga, bra chefer är en bristvara, men också en fråga om den kommunala organisationens oflexibla arbetssätt, felaktiga prioriteringar och tysthetskultur.

Planeringsprocessen måste förändras för att möta dagens krav på en vital och människovänlig miljö. Människan bygger staden, och staden bygger människan.

Mer läsning

Annons