Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlorade väljarnas stöd – vann ändå makten

Annons

Erna Solberg, Høyre, behåller statsministerposten efter måndagens val i Norge. Trots att hennes eget parti och samtliga övriga regeringspartier backade i valet.

Det är något av en ödets ironi, att gå till val och förlora såväl i väljarstöd som i mandat – och ändå kunna utropa sig som segrare genom att vinna statsministerkampen. Just så blev det i Norge. Landets två största partier, Høyre och Arbeiderpartiet, var bägge förlorare i valet.

Men för statsminister Erna Solbergs Høyre – Norges moderater – var det en förlust hon förmodligen kan bära. Ett obetydligt smolk i fylld glädjebägare.

För den som förlorar en, kan vinna en annan. Trots att inte bara hennes eget parti, utan även samtliga de övriga tre partierna i hennes regeringsunderlag – Fremskrittspartiet, Kristelig folkeparti och Venstre – backade i valet vann hon där det gäller mest. Solberg kan fortsätta att regera landet.

Det på förhand mycket ovissa valet, visade sig alltså inte bli riktigt den nagelbitare som förutspåtts.

Det berodde främst på att utmanaren om statsministerposten, Jonas Gahr Støre och Arbeiderpartiet – Norges socialdemokrater – gjorde sitt näst sämsta val i modern tid. Förvisso är partiet alltjämt stortingets största, men marginalen ner till Høyre är nu bara ett par procentenheter.

Denna utveckling hade få väntat sig bara för ett halvår sedan. Då pekade opinionsmätningarna på ett maktskifte, på att Arbeiderpartiet tvärtom skulle göra ett bra val – och med lätthet kunna återta statsministerposten.

Men Gahr Støres valrörelse går till historien som sällsynt kass.

Han trodde sig kunna kopiera Stefan Löfven (S) och de svenska socialdemokraternas recept från valet 2014, att svartmåla och beskriva ett land i sönderfall. Hans problem var dock att norrmännen inte kände igen sig i den bilden. Med en rekordlåg arbetslöshet och en ekonomi på stark uppgång kunde inte pessimism och ogrundat gnäll vinna över de norska väljarna till Arbeiderpartiets sida..

Han trodde sig kunna kopiera Stefan Löfven (S) och de svenska socialdemokraternas recept från valet 2014, att svartmåla och beskriva ett land i sönderfall.

Extra illa blir valet för Arbeiderpartiet genom att nästan 12 procent av väljarna sökte sig till andra partier på vänsterkanten – till Sosialistisk Venstre, det marxistiska Rødt eller norska Miljöpartiet. Samtliga dessa tre ökade i valet, även om de två senaste ändå inte klarade fyraprocentsspärren. Vilket innebär att många rödgröna röster blev bortkastade.

Arbeiderpartiet gjorde sitt näst sämsta val i modern tid.

Norge har därmed fått en utveckling vi sett i Europa. För väljare till vänster är Socialdemokraterna inte lika attraktivt – partiet blir om- och ifrånsprunget av andra partier som anses mer progressiva och mer gröna.

Ett annat problem för Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre är att norrmännen uppskattar sin statsminister. I en opinionsmätning dagarna före stortingsvalet uppgav 53 procent av de norska väljarna att de helst såg Høyres Erna Solberg som den person som är mest lämpad att styra landet. Gahr Støre blev distanserad med hela elva procentenheter.

Solbergs popularitet går alltså långt utanför partigränserna – eftersom inte ens hälften så många de facto röstade på Høyre.

För väljare till vänster är Socialdemokraterna inte lika attraktivt – partiet blir om- och ifrånsprunget av andra partier som anses mer progressiva och mer gröna.

Bakom de två stora tappade alltså även Norges tredje största parti, Fremskrittspartiet mandat.

Först därefter hittar vi partiet som ökade allra mest. Senterpartiet, med partiledaren Trygve Slagsvold Vedum, nästan dubblerade sitt väljarstöd och är nu tydligt det fjärde största partiet i Norge. För första gången sedan Senterpartiets rekordresultat 1993 fick det över tio procent av rösterna. Främst har partiets motstånd mot centraliseringar vunnit gehör hos väljarna.

I norsk politik ingår Senterpartiet inte i det borgerliga regeringsunderlaget. Tvärtom var tanken att Senterpartiet skulle kunna bilda regering tillsammans med Arbeiderpartiet.

Nåväl, valnattens framgång i all ära. Erna Solbergs regeringskoalition har skakats av interna slitningar under mandatperioden, där främlingsfientligheten hos Fremskrittspartiet ofta varit väldigt svårsmält för Kristelig Folkeparti respektive Venstre.

Det gäller nu för Solberg att få en regering som kan samarbeta. Under kommande fyra år.

Mer läsning

Annons