Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkbildning blir aldrig mossig

Annons

Järnabon Allan Sundqvist tar emot 2017 års Sokratespris av Ulrika Carlsson, Studieförbundet Vuxenskolans ordförande. Priset delar han med Olle Edelholm.

Att få lära och att lära ut är viktiga grundstenar i all mänsklig samvaro – under hela livet. Inte minst viktigt är att förvärva kunskaper, att bryta idéer och tankar, som inte nödvändigtvis går att omsätta i omedelbar nytta. Att få förkovra sig i humaniora, konst, litteratur eller filosofi är måhända inte lika mätbart som att lära sig hantera en gassvets eller vinkelslip – men det ger ett mervärde som varar. Du bildar dig. Och som Ellen Key en gång skrev (något omskrivet): "Bildning, det är vad som är kvar sedan vi glömt vad vi lärt oss".

Även om det skulle ligga något i påståendet att det inte går att lära gamla hundar sitta, vore det en ynkedom om ingen ens försökte. Inte minst för den gamla hunden.

I dagens debatt dras ofta likhetstecken mellan bildning och utbildning – och den kretsar då främst kring grundskolan och gymnasiet. Hur elevernas mätbara resultat försämras, hur många som klarar godkända betyg, hur tidigt betyg ska ges, hur många som slås ut, hur väl skolan klarar av att rusta eleverna för arbetslivet.

Vår samhällsmall är konformistisk. Vi utbildar för en plats i maskineriet. Vi vill gärna att steget från gymnasium till högre utbildning tas omedelbart efter studenten – alternativt att man på en gång börjar arbeta.

Även om det skulle ligga något i påståendet att det inte går att lära gamla hundar sitta, vore det en ynkedom om ingen ens försökte. Inte minst för den gamla hunden.

Det är många som trivs i denna roll. Andra är inte lika formbara, inte lika benägna att passa in i mallen.

Man väljer och väljer om, man vill lära och lära om – på sina egna villkor. Och även den som uppfyller samhällets önskemål, tagit sin examen och påbörjat sin yrkeskarriär kan vilja vidga sina vyer. Få andra intryck. Lägg därtill den studieverksamhet som bedrivs för exempelvis funktionshindrade, seniorer och nyanlända.

Folkbildningen har en oerhört betydelsefull uppgift. Landets olika studieförbund (som ABF, Studiefrämjandet, NBV, Folkuniversitetet, Sisu, Sensus med flera) får sällan den uppskattning de förtjänar.

I helgen firade en av dessa bildningsverksamheter, Studieförbundet Vuxenskolan, 50 år – 1967 valde Centerpartiet och Folkpartiet att slå samman sina respektive folkbildningsverksamheter, och även LRF fanns med som grundare – förbundet som sedan under flera decennier hade sitt säte här i Södertälje.

Då för 50 år sedan var Olle Edelholm och Järnabon Allan Sundqvist besjälade av att arbeta i folkupplysningens tjänst och byggde upp Vuxenskolans verksamhet från grunden, vilket de sedan oförtrutet fortsatte med under hela sitt yrkesaktiva liv. Ja, ännu längre – folkbildningsaktiva är de fortfarande, Edelholm, 92 och Sundqvist, 82. Nu är de dessutom Sokratespristagare för sin insats.

Läs även: Sokratespriset till Allan Sundqvist

Det är på sätt och vis ett pris för landets alla folkbildare. Även om ett ord som studiecirkel kan låta mossigt är det ett ord som alltjämt ligger i tiden.

Bildning där deltagarna av fri vilja, med lust och glädje, själva bygger lärandet med hjälp av de kunskaper och erfarenheter de har i bagaget får inte underskattas. Den blir aldrig mossig.

Mer läsning

Annons