Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns framtid på den svenska landsbygden

Annons
Landsvägen slingrar sig fram genom jordbrukslandskapet. Foto: Christine Olsson/TT

Hur talar vi om landsbygden? Eller snarare landsbygderna?

Medvetet och/eller omedvetet bidrar vi alla, inklusive landsbygdsboende själva, till bilden av vackra, men öde, landskap, utan aktivitet och utan människor.

När landsbygden ska skildras blir det ofta en pittoresk vägslinga, en oslagen åker eller en nedlagd livsmedelsbutik.

De flesta vet att det inte stämmer överens med verkligheten men ändå är det så de flesta av oss gör.

Och landsbygden förresten. Som om det fanns en. Massor av städer och utanför dessa: Landsbygden.

Hela Sverige (ska leva) är en i allra högsta grad levande och livgivande organisation som finns representerad över just hela Sverige. I samband med att man nu sett över sin kommunikationsplan, det vill säga loggor och ”signaler” man vill skicka i sin marknadsföring och övrig extern kommunikation, har man tagit ett självkritiskt grepp på hur vi alla talar om svensk landsbygd och hur vi skildrar den i bilder.

Ett modernt och mycket handfast och konkret sätt att arbeta till skillnad från alla visioner och swot-analyser och andra mer abstrakta sätt att försöka få ”ut sitt budskap”. Men knappast förvånande, handlingskraft och pragmatism är långt mer rättvisande bilder av svensk landsbygd än vackra naturbilder helt utan mänsklig närvaro.

Varför inte bara sluta prata om hur stad och land förhåller sig tillvarandra, det ena behöver inte vara centrum och norm, det andra det avvikande.

Språket är viktigt konstaterades flera gånger när Hela Sverige i veckan presenterade den nya synen på landsbygderna i en riksomfattande webbkonferens.

Ord är inte bara ord, det är markörer och orden styr vårt sätta att tänka och värdera olika saker.

Så varför inte bara sluta prata om hur stad och land förhåller sig till varandra, det ena behöver inte vara centrum och norm, det andra det avvikande. Det som finns ”där ute”. Man åker ”till stan” helt enkelt, inte ”in till stan”. Detaljer? Möjligt men som sagt, viktigt.

Viktigare än ord är ändå trots allt handling. Här behöver inte så mycket förändras. Det händer mycket på landsbygden och bor man på landet är handlingskraft en så gott som avgörande egenskap att besitta.

Det är det där med värdering och kommunikation som behöver uppdateras.

Att sluta se landsbygderna som ”tärande” när det i själva verket är tvärtom.

Och landsbygdens framtid är inte mörk, den är ljus och full av möjligheter. I alla fall om man väljer att se mat, energi och bränslen som avgörande faktorer att klara på nya sätt framöver.

”Allt vi gör med olja i dag kan vi klara med hjälp av skogen” är ett konstaterande som innehåller snudd på oändligt med möjligheter.

Men då kan man inte lägga en bevarandefilt med produktionsförbud över svensk skog. Skogen kan vara helande i ett folkhälsoperspektiv, att vistas i skogen ger lugn och energi. Men detta står knappast i konflikt med en aktiv, effektiv och långsiktigt hållbar skogsproduktion.

Eva Bofride

Mer läsning

Annons