Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra att riksdagen ger regeringen bakläxa

Annons

En läkare granskar röntgenbilder från mammografi.

Det är en proposition som aldrig borde ha lagts fram till riksdagen. Kritiken redan innan var massiv. Ändå valde regeringen med sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) i spetsen att gå vidare med förslaget att stoppa landstingen från att överlämna uppgiften att bedriva hälso- och sjukvård vid ett universitetssjukhus till någon annan.

Redan från början har det varit klart att det är förslag som har försökt lösa ett problem som inte finns med en metod som riskerar att skada svensk sjukvård. I dag finns det ingen formell reglering om vilka sjukhus som är universitetssjukhus, ändå är samsynen bred om vilka dessa sjukhus är – det är de som är kopplade till universitet med läkarutbildning: Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, Skånes universitetssjukhus, Akademiska sjukhuset i Uppsala, Universitetssjukhuset i Linköping, Norrlands universitetssjukhus i Umeå och Universitetssjukhuset Örebro.

Inte i något landsting eller någon region förekommer det över huvud taget diskussioner om att lägga ut hela driften av något av dessa sjukhus på en privat aktör så som framgångsrikt har gjorts med S:t Görans sjukhus i Stockholm.

Gabriel Wikström (S), folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister är sjukskriven för närvarande. Innan dess tog han fram förslaget att förbjuda landstingen från att överlämna uppgiften att bedriva hälso- och sjukvård vid ett universitetssjukhus till någon annan.

Men universitetssjukhusen håller inte bara på med den mest avancerade vården, flera av dem fungerar också som länssjukhus med samma typ av vård som ges vid länssjukhusen i de landsting och regioner som inte har ansvar för den mer avancerade vården. Regeringens förslag var att knyta förbudet att överlämna till den organisatoriska strukturen, inte till funktionen.

Vad regeringen nu fått uppleva är att den faktiskt inte har majoritet i riksdagen. Socialutskottets majoritet konstaterar att det är ett dåligt förslag. I betänkandet skriver man att flera remissinstanser lyft fram att en begränsning av landstingens möjlighet att överlämna verksamhet vid ett universitetssjukhus till en annan utförare skulle kunna få negativa konsekvenser för vårdens utveckling. Vård som i dag behöver utföras på universitetssjukhus kanske inte alls behöver den vårdnivån i framtiden, utan vården kanske till och med kan ske inom primärvården.

Tyvärr har dock detta förslag, på samma sätt som debatten om ”vinstförbud”, gjort att hela vårddebatten kantrat.

Det är bra att förslaget nu stoppas. Antagligen är det många, framför allt miljöpartister men även inom Socialdemokraterna, som också tycker att detta förslag är dåligt anpassat till vårdens verkliga problem.

Tyvärr har dock detta förslag, på samma sätt som debatten om ”vinstförbud”, gjort att hela vårddebatten kantrat. I stället för att diskutera de svåra frågorna om vården – hur vi ska ha råd att ta tillvara alla framsteg inom medicinsk vetenskap, hur vi ska få personal till vården och hur patienterna ska slippa fastna i vårdköer – har rikspolitikerna valt att puckla på varandra genom att bygga ideologiska kulisser framför de verkliga problemen.

Mer läsning

Annons