Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att känna delaktighet är nyckeln till framgång

Annons

Juan Copovi-Mena, vd för Telge bostäder och Telge Hovsjö.

Av någon anledning blev onsdagen en högtidsdag för alla som är extra intresserade av bostadsbyggandets möjlighet att bryta segregationen.

I Södertälje stod boende och social hållbarhet i fokus på onsdagskvällen. Flera rödgröna politiker, inklusive miljöminister Karolina Skog (MP), hade bjudits in till panelsamtal vid sidan av representanter från bostadssektorn och byggbranschen.

Tidigare på dagen, i Stockholm, arrangerade tankesmedjan Fores ett seminarium på ämnet i samband med presentationen av den nya forskningsrapporten ”Vad spelar det för roll var du bor?” av docenten i sociologi Susanne Urban. Rapporten är den tredje i Fores projekt Hela staden – bryt segregationen.

Susanne Urban påpekar bland annat att forskningen tydligt visar att lokalt inriktade projekt som syftat till att bryta segregation och fattigdom i särskilt utvalda bostadsområden fungerar dåligt. Inte minst för att de bostadsområden som blir föremål för ett lyft samtidigt pekas ut som ett problemområde.

"Detta utpekande riskerar att göra mer skada än vad den lokala insatsen kan bidra med", konstaterar Susanne Urban och Oskar Adenfeldt på Svenska Dagbladets debattsida, i samband med rapportsläppet.

Det är lätt att begripa vad som åsyftas. Stadsdelar i Södertälje har i decennier varit föremål för rena rama projektpotpurriet, där de påvisbara effekterna snällt sagt varit små – särskilt på lång sikt.

I stället för ännu fler smala, lokala punktinsatser efterlyser Susanne Urban breda generella satsningar på bland annat välfärd, social service och bra skolor för alla invånare.

Det ligger säkert mycket i det. Men utesluter verkligen ett bredare anslag att lokala projekt ska kunna fungera? Knappast. För det är skillnad på de lokala projekt som uppstått för att någon ovanifrån och utifrån (ofta en minister som vill visa handlingskraft) under en begränsad tid kommer med en påse pengar och de andra initiativ som tas, formas och genomförs lokalt.

Stadsdelar i Södertälje har i decennier varit föremål för rena rama projektpotpurriet, där de påvisbara effekterna snällt sagt varit små – särskilt på lång sikt.

Hovsjö är ett område som är värt att nämna här. Blommanpengar, storstadspengar, Ullenhagpengar med flera statliga bidragsregn har fallit över stadsdelen genom åren. Enstaka projekt har uppstått, levt ett par år för att sedan dö ut.

Men till de initiativ som på allvar förändrat situationen finns i stället Hovsjö sommar, där stadsdelens ungdomar har fått en chans, och den mer "vuxna" satsningen på portvakter som Telge Hovsjö genomför. Med en medveten och mer uthållig strävan har tryggheten och trivseln ökat i området.

Kännetecknande är att ansvar delegerats till människor som bor i stadsdelen. Och att invånarna känner sig delaktiga.

Just delaktigheten är nyckeln. Inom skolans värld, i vården, i föreningslivet, på jobbet – ja, överallt i samhället – betonas hur viktigt det är att man känner delaktighet och får ta ansvar för att nå bra resultat. Detsamma gäller naturligtvis där vi bor.

I bostadsrättsföreningar och villakvarter är detta ofta en självklarhet med olika former av grannsamverkan – och inte enbart för att de som bor där äger sina bostäder. Samma engagemang finns också i många hyresområden, särskilt där omflyttningstakten är låg.

Juan Copovi-Mena, vd för Telge Hovsjö och Telge bostäder (som medverkade i en av panelerna i Södertälje på onsdagen) sa så här i LT 13 februari: "Det är bra att jobba där man bor, framför allt ungdomarna i Hovsjö sommar, då man är mån om det man själv eller ens vänner gjort och vill inte förstöra det. Likadant för de vuxna portvakterna som både gör nytta och visar sig ute i området och håller koll."

För dig som är pluskund [+]: Hovsjö på frammarsch – metoden sprider sig till fler stadsdelar i Södertälje

Det fina här är att det inte är en ekonomisk fråga, inte ett krav på höjda statliga anslag, som utgör grogrunden till att skapa engagemang. I Hovsjö har ett samarbete där ideella föreningar, bostadsbolag och myndigheter stöttar resulterat i att människor kan få känna sig delaktiga och inkluderade.

Det lyfter ett bostadsområde.

Mer läsning

Annons