Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helt rätt att säga nej till skyddsjakt på varg

Artikel 15 av 28
Vargattackerna på Molstaberg
Visa alla artiklar

Annons
Vargdödat får vid Molstaberg.

I en ledare kritiserar Tomas Karlsson Länsstyrelsen i Stockholm för att den inte beviljade skyddsjakt på varg vid Molstabergs gård i Sjundareviret.

Vi tycker naturligtvis att det är mycket tragiskt det som skett där igen. Och vi beklagar att djurägarna överväger att lägga ner sin verksamhet på grund av detta.

Gården har slitit hårt med att stängsla de sista åren och har fått till ett jättebra stängsel som förhoppningsvis ska förhindra vidare angrepp. Men stängslandet är inte riktigt färdigt ännu. Och tyvärr har fåren släppts ut i hagar som ej var säkra.

Anledningen till detta vet vi inte, men det finns säkert en bra förklaring.

Detta resulterade dessvärre i två vargangrepp inom loppet av några få dagar. Länsstyrelsen har varit på plats och kunnat konstatera att vid bägge angreppen hade vargen helt hindersfri tillgång till hagarna där fåren gick. Vilket vargen naturligtvis var snabb att utnyttja.

Länsstyrelsen har enbart följt gällande regelverk och kan inget annat göra i detta läge.

Såsom Tomas Karlsson och många med honom påpekat så ligger ägaransvaret i att hålla tamdjur inne – inte att hålla rovdjur ute. Så långt är det riktigt och rätt. Den funktionen hade dessa hagar.

Vatten räcker gott för att fåren inte tar sig ut. Men det hindrar inte en varg från att ta sig in.

För att kunna få en skyddsjakt beviljad krävs det mer. Alla andra åtgärder måste prövas först innan skyddsjakt får beviljas. Däri ingår ett godkänt rovdjursavvisande stängsel.

Så länsstyrelsen har enbart följt gällande regelverk och kan inget annat göra i detta läge. Hagarna fåren blev angripna i hade inte ett godkänt rovdjursstängsel. Således kan inte länsstyrelsen godkänna en skyddsjakt.

Tomas Karlsson påpekar även att djurägaren får stå för halva kostnaden för att stängsla mot rovdjur. Staten betalar mellanskillnaden mellan att sätta vanligt stängsel och ett rovdjursstängsel. Det kan väl inte vara meningen att skattebetalarna ska stå för hela kostnaden.

Djurägaren har som du redan påpekat skyldighet att ha ett stängsel som håller djuren inne, så den kostnaden torde då rimligen ligga på djurägaren.

Styrelsen Nordulv

Styrelsen Wolf association Sweden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Alla artiklar i
Vargattackerna på Molstaberg
Annons