Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måste vi ha politiker i bolagsstyrelserna?

Annons
Telge AB:s huvudkontor.

Att driva kommunala bolag är kanske bra om detta sköts enligt de lagar och regler som gäller. När det gäller bolagen här i Södertälje är det dock inte alltid solklart att så sker. Det är skattepengar bolagen hanterar och då ska man enligt vår uppfattning vara särskilt noggrann.

Den största notan som kommit kommunens skattebetalare till del gällde den mycket omtalade renoveringen som skedde i Fornbacken med Telge bostäder som ansvarigt bolag.

Jag tänkte emellertid här ta upp några andra mindre omfattande frågor – mindre när det gäller kostnader men inte när det gäller betydelse. Om vi tar exempelvis Tom Tits experiment så kan vi konstatera att det gör ännu ett år med förlust. Om vi tittar på bolagets årsredovisningar var det minus 14,4 miljoner kronor 2016 och minus 5,2 miljoner 2017.

Här bör man tänka om och ändra formen från aktiebolag till stiftelse, vilket Sverigedemokraterna föreslog i sitt förslag till budget 2018–2020. Kommunala bolag skulle i de flesta fall gå plus minus noll enligt självkostnadsprincipen.

I Telgekoncernens huvudbyggnad på Storgatan återfinns bland andra bolagen Telge bostäder, Telge energi, Telge inköp, Telge nät och Telge fastigheter.

Tittar man på Telge Återvinning så gick bolaget med vinst på 25,2 miljoner kronor 2016 och 28,3 miljoner 2017. Var det taxan som var för hög eller en del investeringar som inte genomförts?

Tillbaka till Telge bostäder, bolagets redovisade vinst för 2016 uppgick till 248 miljoner kronor och 2017 sjönk vinsten ned till bara 70 miljoner. Vinster år efter år men var hamnar pengarna efteråt? Varför renoverar man inte bostadsbeståndet i tid i stället och slipper sälja det för småpengar efteråt?

Vi politiker är inte alltid de bästa ekonomerna, företagarna eller fastighetsexperterna, så allt som gäller skattepengar inom bolagen skulle vi kanske överlämna till professionella.

En del av Telge bostäders vinster kommer från hyresintäkter, därför vore det logiskt att man återinvesterar pengarna i verksamheten. Det kan man göra bland annat genom att renovera lägenheter och då kan vi behålla dessa i bolagets regi.

Telgekoncernen har sitt huvudkontor på Storgatan.

Vi politiker är inte alltid de bästa ekonomerna, företagarna eller fastighetsexperterna, så allt som gäller skattepengar inom bolagen skulle vi kanske överlämna till professionella.

Denna tanke förde Sverigedemokraterna fram i förslaget till budget 2018–2020: att styrelseledamöterna skulle vara kunniga inom respektive område och att vi med tiden inte skulle ha några politiker alls i bolagsstyrelserna.

Under budgetdebatten i fjol pekades vårt förslag ut som urbota dumt av en av Socialdemokraternas representanter. Mitt svar var att vi ska alltid ska se till bolagets bästa och då ska det inte finnas plats för politiska åsikter.

Då blev svaret från ifrågavarande socialdemokrat att allt arbete inom bolagsstyrelserna styrs av aktiebolagslagen. Jag frågade då varför vi alls ska ha politiker i bolagsstyrelserna? Det fick jag inget svar på. Och precis som ifjol lämnar jag frågan öppen nu.

Beata Milewczyk (SD)

gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons