Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämställdhet, solidaritet, och allas lika värde har också andliga dimensioner

Annons

Debattörerna lyfter fram

I mässan i kyrkan, bryts nattvardsbrödet. Ett bröd som bryts och räcker för alla. Så ska brödet delas i vardagen. Utifrån denna hållning bedriver kyrkan sitt diakonala arbete. Svenska kyrkan är en stark samhällsaktör i solidaritet med utsatta människor i Sverige och världen. Vänstern i Svenska kyrkan (Visk) vill förstärka det arbetet och att kyrkan med Jesus som förebild ger förtryckta en röst så att de kan höras.

Våra värderingar är vänstervärderingar som vi har i livets alla skeden, både utanför och innanför kyrkportarna. Vi anser att vi har stöd för våra uppfattningar i Bibeln. Jesu predikan och sätt att leva visar att jämställdhet och allas lika värde är ovillkorligt kristet. Det är det som är vår drivkraft. På så sätt är den andliga dimensionen också närvarande.

För dig som är pluskund [+]: Posk och socialdemokratiska oppositionen om kyrkovalet i Södertälje: "Så ska kyrkan styras"

Vår kyrka är öppen och välkomnande för alla människor. Vare sig du bott i Sverige hela ditt liv eller nyss kommit hit. Visk arbetar för en generös flyktingpolitik och vill stärka kyrkans stöd till papperslösa och ensamkommande.

Jesu predikan och sätt att leva visar att jämställdhet och allas lika värde är ovillkorligt kristet.

Vår kyrka är feministisk och värnar om alla kvinnors rättigheter både i kyrkan och i samhället. Alla tjänster och uppdrag i kyrkan ska vara öppna för kvinnor och alla präster ska viga par oavsett hur familjebildningen ser ut. HBTQ-personers rätt till full delaktighet i kyrkan ska garanteras.

I respekt för allt levande och vår egen överlevnad är det nödvändigt att stå upp och ta ansvar för klimat- och miljöfrågorna. Vänstern i Svenska kyrkan arbetar för att kyrkan ska gå före, inte minst som en av Sveriges största skogs- och markägare. Inga kalhyggen i kyrkans skog.

Vi vill bevaka arbetsvillkor och arbetsmiljö för alla kyrkans anställda. Många medlemmar, anställda medarbetare, ideellt arbetande och hårt engagerade volontärer i Svenska kyrkan gör ett fantastiskt arbete i solidaritet med utsatta. Vi är solidariska med alla dem och vill stötta deras engagemang för en demokratisk och radikal folkkyrka som förändrar.

Det finns krafter som i stället vill driva kyrkan i en högerkonservativ riktning och påverka hela samhällsdiskussionen med främlingsfientlighet och rasism. En röst på Vänstern i Svenska kyrkan i kyrkovalet den 17 september ger dem inte den chansen.

Jan Wattsgård

Anita Bäckström

kandidater till kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons