Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iraks goda krafter behövs nu

Annons

Staden Mosul i Irak har befriats från IS.

Vi är många som drog en lättnadens suck när Mosul befriades från IS, men vi gör det med blandade känslor. Nu börjar en svår tid där Iraks goda krafter kommer att prövas på nytt i kampen för fred och frihet för landets sargade minoriteter.

IS förakt för mänskligheten, manifesterat i ett sällan skådat barbari som resulterade i folkmord, sexslavhandel samt förstörelse av historiska och religiösa byggnader, är svårt att smälta för alla som respekterar människoliv. Därför är det viktigare än någonsin att säkra de folkmordsdrabbade minoriteternas överlevnad.

För Liberalerna är det viktigt att dels stödja den kurdiska strävan mot självständighet i norr, dels assyriernas/syrianernas/kaldéernas strävan mot frihet och självstyre på Nineveslätten. Vi är det parti som tidigt och tydligt satt ned foten i den här frågan genom beslut på landsmötet, Liberalernas högsta politiska organ, 2011. Vad som händer på Nineveslätten nu kommer att avgöra framtiden för de minoriteter som levt där sedan urminnes tider.

För Liberalerna är det viktigt att dels stödja den kurdiska strävan mot självständighet i norr, dels assyriernas/syrianernas/kaldéernas strävan mot frihet och självstyre.

Som urbefolkning i Irak står assyrier på randen till utrotning, efter att ha överlevt flera folkmord och pogromer det senaste seklet; Seyfo 1915, Simele 1933, Gulfkriget 1990 och Bushs invasion av Irak 2003, som resulterade i massflykt till grannländerna. Det var etnisk rensning, men slutade inte där. Folkmordet fullbordades när IS utropade kalifatet, hotade att döda alla kristna och tömde Nineveslätten på dess urbefolkning den 7 augusti 2014.

Ungefär samtidigt attackerades yazidierna i bergsområdet Sinjar. Denna utsatta minoritet som har egen historia och religion, med en mångtusenårig närvaro vid Eufrat och Tigris, prövades hårt under belägringen. Män dödades, kvinnor våldtogs och flickor såldes vidare som sexslavar till kalifatet. Andra minoriteter som drabbats är mandéer, armenier, shabak och turkmener. Både etniska och religiösa folkgrupper har farit mycket illa.

Nu när IS har besegrats och kyrkklockorna åter börjat ringa i Mosul börjar en ny kamp om självständighet. Iraks konstitution ger minoriteterna på Nineveslätten långtgående rättigheter att upprätta en egen självstyrande provins, i linje med vad Liberalerna anser. Det är nödvändigt eftersom Iraks utsatta minoriteter försvagas gång på gång.

Därför är det med oro vi ser på händelseutvecklingen i Alqosh, en av Nineveslättens viktigaste städer. Enligt den svenskassyriska webbtidningen Hujådå har det kurdiska partiet KDP med tvång, mot folkets vilja, ersatt Alqoshs assyriska distriktsordförande med en KDP-medlem. Det är mycket tråkigt om det stämmer och kan försvåra bildandet av ett demokratiskt självstyre på Nineveslätten.

Idag finns det en legitim försvarsstyrka på Nineveslätten, NPU, som tillsammans med bland andra irakiska militären och kurdiska peshmerga krigade mot IS. NPU kommer att få en nyckelroll för regionens försvar, trygghet och utveckling men de behöver stöd av världssamfundet, även Sverige, så som vi stöttar kurdisk militär.

Vi i den fria världen måste värna de ofria minoriteterna i Irak. Genom att stötta Nineveslätten kan vi skapa förutsättningar för att befolkningen ska kunna återvända och påbörja det mödosamma arbetet att bygga sitt samhälle starkt i en demokratisk anda.

I slutänden är vi alla betjänta av att det ska finnas fler demokratier än Israel i Mellanöstern. Då säkerställer vi att färre flyr och fler återvänder. Men då krävs det att vi bidrar till en stabilisering i den post IS-tid som väntar.

Birgitta Ohlsson (L)

utrikespolitisk talesperson

Olle Wästberg (L)

tidigare riksdagsledamot

Robert Hannah (L)

riksdagsledamot

Ninos Maraha (L)

fullmäktigeledamot Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons