Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En rödgrön regering erkänner Seyfo

Politik handlar om att förändra världen. Långsamt, men envist. Frågan om Sveriges regering erkännande av Seyfo, folkmordet på assyrier/syrianer/kaldéer, armenier och andra minoriteter i det sammanfallande osmanska riket, har en lång historia i Sveriges riksdag.

Annons

Folkmordet skedde i skuggan av ett brinnande första världskrig, i östra Anatolien i dagens Turkiet. Detta var kulmen på en lång rad attacker och massakrer på kristna och den närmast utplånade den kristna civilisationen i området.

Frågan har debatterats många gånger i den svenska riksdagen, men den har

aldrig nått ända fram till regeringens bord. Oberoende av vilken regering som har styrt Sverige, röd eller blå, har ett erkännande inte blivit av.

I dag har 19 länder och 4 internationella organisationer erkänt Seyfo. Den historiska forskningen har tydligt fastställt att det rörde sig om ett folkmord. Den moderna historien har tyvärr även med all tydlighet visat att det är oerhört viktigt att klart och tydligt kalla folkmord vid dess rätta namn.

Kambodja, Rwanda och Srebrenica har visat att folkmordens tid inte är förbi. Och varje gång ett folkmord inte erkänns för det som det är ökar sannolikheten att nya folkmord genomförs.

Varje gång ett sådant brott mot mänskligheten inte benämns med sitt rätta namn ökar sannolikheten att framtida förbrytare tror att de ska komma undan med sina brott.

De som dog i folkmordet 1915 blir inte levande igen av ett erkännande.

Men erkännandet är en viktig symbolfråga, inte minst i dagens Turkiet.

För Turkiet är det självklart ett måste i demokratiseringsprocessen och närmandet till EU att man har insikt om sin egen historia. På samma sätt har det varit en svår men absolut nödvändig del i alla länder som det har skett folkmord i att inse detta.

Det är också viktigt eftersom det finns många människor i Sverige i dag, och särskilt i Södertälje, som har sin bakgrund i familjer och folk som drabbades av dessa folkmord.

Dessa människor är i dag svenskar, och Sverige har ett ansvar för deras historia.

Våra tre rödgröna partier – Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet – har diskuterat frågan om ett erkännande av Seyfo och enats om följande formulering:

En rödgrön regering kommer efter valet 2010 att erkänna folkmordet 1915 i Turkiet.

Detta är ett stort steg i kampen för ett erkännande av Seyfo i Sverige. Hitintills har enbart enskilda riksdagsledamöter eller enskilda partier krävt ett erkännande av Seyfo. Det har aldrig tidigare hänt att en blivande regeringskoalition gett ett tydligt besked i god tid före valet i denna fråga. Nu gör vi rödgröna detta.

Om vi rödgröna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, vinner valet

i höst 2010 kommer vår nya regering att erkänna Seyfo.

Vi rödgröna från Södertälje är stolta över att våra partier gemensamt har fattat detta beslut. Nu ska vi tillsammans vinna valet.

riksdagsledamot

Mats Pertoft (MP)

riksdagsledamot

Anders Lago (S)

komunalråd

Staffan Norberg (V)

kommunalråd

Ewa Lofvar Konradsson (MP)

kommunalråd

Susanne Bergström (S)

kommunalråd

Sait Yildiz (v)

Yilmaz Kerimo (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons