Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Önskade att homosexuella skulle misshandlas – döms till böter

Den 23-årige mannen från Södertälje kallade homosexualitet för sjukdom och önskade att homosexuella skulle misshandlas. Nu har han dömts till villkorlig dom och dagsböter.

Vi har tidigare skrivit om att han åtalats, sedan han på SVT Nyheter Södertäljes Facebooksida uttalat sig kränkande om homosexualitet, kallade homosexualitet en sjukdom och önskade att de som inte är heterosexuella skulle utsättas för våld och mobbning.

Han åtalades vid Södertälje tingsrätt.

Inför rätta förnekade han att det var han som skrev. Han sade att det var tre tidigare kompisar till honom som var hemma hos honom den dagen inlägget skrevs, att han var inloggad på sin Facebooksida, men att han satt ute med en kompis på balkongen och drack öl medan två andra kompisar satt inne i vardagsrummet vid datorn.

Södertälje tingsrätt konstaterar att 23-åringen inte har efternamn eller några som helst kontaktuppgifter till de kompisar han sade skrev inlägget. Tidpunkten 23-åringen uppgav att inläggen skrevs "av kompisarna" stämde heller inte överens med den tidpunkt som de faktiskt hamnade på Facebook.

Rätten konstaterar vidare att inlägget passerat gränsen för vad en "saklig och vederhäftig diskussion" kan innehålla. Straffet för 23-åringen blir villkorlig dom och 40 dagsböter à 50 kronor, sammanlagt 2000 kronor, för brottet hets mot folkgrupp.