Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omtyckt hus behövde fräschas upp

Stora torget såg nästan likadant ut under ett halvsekel på 1900-talet. Det som stack ut mest var den gamla byggnaden från 1700-talet som behövde en välbehövlig renovering.

Det gamla rådhuset hade legat på västra sidan om Storgatan sedan 1735 och sett hur mäktiga grannar byggts upp utmed dåvarande Nya Stockholmsgatan, 1948 omdöpt till Jovisgatan, i slutet av 1800-talet.

Gamla rådhuset såg i början av 1940-talet nästan lite skabbigt ut med det flagnande, korrugerade plåttaket. Det gjorde att stadsstyrelsen efter krigsslutet 1945 planerade för en uppfräschning av byggnaden. En sådan kom till stånd 1948 då det fläckiga plåttaket byttes ut mot spåntak av impregnerat träspån, så kallade pärt.

Rådhuset fick även en ny trappa av sten som ersatte den gamla, något gistna, av trä. Huset målades även och vissa fönster förbättrades. Resultatet blev rätt imponerande och vi stadsbor slapp skämmas. Inne i huset fanns expeditioner för olika kommunala organ och nämnder.

Någon kanske undrar lite över skylten vid vänstra bildkanten. Den skylten visade under kriget mot närmaste skyddsrum som fanns på Brända tomten, nuvarande Turingelunden. Skylten var vit med blå pil och omväxlande vitt och blått på stolpen.

Drygt 60 år senare skulle Gamla rådhuset flyttas till Västra Kanalgatan för en tillfällig placering som varade i 20 år innan bygganden var tillbaka på Stora torget men då på dess östra sida.

Läs mer om rådhuset på nostalgibloggen: Ett hus som fick vänta på sin invigning