Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omstart i rättegången

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

På torsdagen är det dags igen. Då börjar reprisen av den utdragna gangsterrättegången.
Samtidigt fortsätter utredningen mot hela den organiserade brottsligheten i Södertälje.

På torsdagen sitter – återigen – 18 personer ur Södertäljenätverket återigen åtalade i säkerhetssalen i Stockholm, misstänkta för flertalet grova brott, däribland tre mord.

Efter en långdragen rättegången under hösten 2011 och våren 2012 föll slutligen domen i somras. Den utpekade ledaren Bernard Khouri dömdes till livstids fängelse och flera andra fick långa fängelsestraff.

Men den 5 oktober slog bomben ner. En av nämndemännen i tingsrätten ansågs jävig och hela den långa rättegången måste göras om i tingsrätten. Senare beslutade man även att samtliga vittnen skulle höras igen.

När rättegången nu drar igång igen på torsdagen har rättens ledamöter bytts ut. Fyra nya nämndemän från Södertäljeområdet och två nya domare, tagna från andra tingsrätter, har tagits in.

Samtidigt fortsätter polisen satsning för att knäcka den organiserade brottsligheten i Södertälje – på alla nivåer. I tisdags greps ett stort antal personer som nu är misstänkta för grovt bedrägeri.

Till TT säger polisen att gripandena rör en nivå upp i pyramiden, de personer som omsätter de kriminella pengarna i affärsverksamheter.

– Det är personer i den ekonomiska kriminella strukturen i Södertälje. Alla har inte koppling direkt till Khouri, men flera har det, säger Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie och ansvarig för insatsen, till TT.

Cirka 55 poliser arbetar tillsammans med andra myndigheter mot de högre kriminella nivåerna. Enligt Gunnar Appelgren pågår ett tiotal förundersökningar gällande ekonomisk brottslighet just nu och han tror på åtal i samtliga fall.

– Vi har fått ett bättre förtroende. Därför får vi fortsatt bra information, säger han till TT.