Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omstart för planeringen av Hökmossbadet

 
Striden om Hökmossbadet/Älgbostad
Visa alla artiklar

Planeringen av framtiden för Hökmossbadet och marken omkring tar en paus. Orsaken är den debatt som har blossat upp. – Nu gäller att få tillbaka fokus på rätt saker, säger Bob Wållberg (NP).

När LT berättade om de tidiga planerna för Hökmossbadet – som innefattade en mängd bostäder strax bakom den utbyggda stranden – tog debatten fart.

Åsikter, många kritiska, fördes fram i både insändare och kommentarer på lt.se.

– Debatten har varit väldigt onyanserad – man har diskuterat strandens bredd och bostäder. Men det är utvecklingen av badet som hela tiden har varit första prio, säger kommunalrådet Bob Wållberg.

Beskedet från företrädare för de tre styrande partierna – Bob Wållberg, Moderaternas Göran Nygren och Centerns Börje Karlsson – är nu att den påbörjade markanvisningstävlingen avbryts. I stället inleds en traditionell detaljplaneprocess.

– Nu ska vi sätta fokus på det som är viktigt – utvecklingen av Hökmossbadet och att Nykvarnsborna är med i processen, säger Göran Nygren.

Tanken med en dialogbaserad markanvisningstävling är att tidigt involvera exploatörer med kreativa idéer och bolla dessa med politiker och medborgare tills en lösning som alla är nöjda med nås.

Men oavsett metod måste antalet bostäder i området och avståndet till sjön Yngern diskuteras.

– Självklart. Det ingår i processen, säger Göran Nygren.

Vad säger att den diskussionen blir annorlunda nästa gång?

– Det har varit så mycket låsningar och felaktiga påståenden att det är lika bra att börja om från början.

De bolag som har börjat fundera på vad de vill göra av marken runt Hökmossbadet är Götenehus och Nykvarnsbostäder (Nybo) – men i och med att markanvisningstävlingen avbryts sparkas de ut. Kommunen har, enligt Bob Wållberg, inte några bindande avtal med bolagen.

När detaljplanen så småningom klubbas och bostäder ska byggas får dessa bolag, liksom andra, chansen igen.

– Men när vi förkastar dem i det här läget är det ju möjligt att de tappar sugen, säger Bob Wållberg.

När detaljplanearbetet går i gång är tanken att involvera Nykvarnsborna i ett tidigt skede.

– Vi vill ha medborgarinflytande tidigt i processen – och varför inte få med barnen som ska vistas på badet, säger Bob Wållberg.

– Jag hoppas att folk känner att vi gör det här för deras skull.

Gällande gamla idrottsplatsen och en tomt vid Holländarevägen fortsätter markanvisningstävlingen.

Mathias Jonsson