Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Område som hade lite småmysterier

Kanske var snörika vintrar vanligare förr, många menar så. En bild från 1960-talet skulle kunna användas som bevis men det är inte därför den får komma med här i Bilderboken.

Det är platsen och vad vi ser som vi gärna vi vill skildra. Huset, med burspråk på hörnet, uppfördes av bokhandlare Axel Lundmark i början av 1900-talet. Det var ett flerfamiljshus där bokhandlaren själv hade den stora lägenheten en trappa upp med balkong och burspråk. I källarvåningen fanns en affärslokal med ingång från Badhusgatan som går in mot höger.

I den lokalen startades Järna bagarstuga av ett par driftiga damer som flyttade till Skoltorget när HSB-husen där var färdiga 1937–1938.

Bagarstugan ersattes av ett skomakeri som hette Herkules. Man kunde dock se att Herkules stavades lite olika på de två skyltarna och vi barn och unga undrade vem denna Herrkules var. Den trevlige och duktige skomakaren hette inte Herr Kules det visste vi.

Området hade lite småmysterier. I högra kanten ser man en annan skylt med texten Konditori. Frågade man historiskt kunniga så kunde man få veta att där hade varit konditori i långliga tider, i början av 1900-talet fanns där en konditor som hette Larsson.

Han efterträddes av duktiga damer innan konditormästaren Gustaf Johansson tog över bakbordet. Gustaf hade varit anställd hos industrimannen Axel Wennergren och bakat ståliga bakverk som konsumerats vid banketter över hela världen.

Gustaf ville dock ha ett lite lugnare liv och slog sig ner i Södertälje. Där öppnade han Gjejes konditori (hoppas vi stavat rätt).

Namnet blev föremål för skilda tolkningar. Besökare på biografen Grand som låg strax intill hade två märkliga namn att prata om i det fall filmen var tråkig.