Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omöjligt att skydda sig mot identitetskapningar

Det går att stjäla någon annans identitet utan att uppge sin egen. Anders Olofsson på polisens bedrägericenter i Stockholm är kritisk till bristen på kontroll.

Annons

Med den kraftiga ökningen av id-stölder, cirkulerar också uppmaningar om hur man kan skydda sig. Men de råden ger inte Anders Olofsson mycket för.

– Det är inte speciellt mycket man kan göra för att skydda sig. Den som påstår det och vill sälja en tjänst ska man vara väldigt misstänksam mot. Det enda säkra sättet att skydda sig är att få en betalningsanmärkning. Då får man inga krediter och är ointressant för kaparen, säger Anders Olofsson.

Han menar att id-kapningarna är ett samhällsproblem, som inte kan lösas på individnivå. Ytterst handlar det om den öppenhet och transparens som vi brukar vara så stolta över i Sverige.

Den medger nämligen att vem som helst kan få ut personlig information från Skatteverket, Bolagsverket, Kronofogden och andra myndigheter utan att berätta vem det är som frågar.

– Där borde man åtminstone kunna lägga till ett legitimeringskrav. Våra politiker, lagstiftare och myndigheter har en del att tänka på, säger Anders Olofsson.

Även webbhandeln, som har gjort det enkelt att köpa mot faktura, har ett ansvar.

– Säkerhetschefer på företag vill ofta ha fler hinder, men marknadscheferna tycker att man får räkna med lite svinn för att hålla försäljningen uppe, säger Anders Olofsson.

Till sist är de svenska plastlegitimationerna med signatur inte anpassade för dagens verklighet.

– Vi behöver ha bättre koll på legitimationerna, helst med biometriska data som fingeravtryck eller iris. Väldigt stor del av id-kapningarna sker på distans. Då ska man ha ett bank-id, men för att komma in i det systemet behöver man ofta bara ett körkort. Vi vill inte ha ett övervakningssamhälle, men det måste vara tryggt, säger Anders Olofsson.

Finns det inte en risk att vi går ifrån viktiga öppenhetsprinciper om vi tar bort möjligheten att begära ut uppgifter anonymt?

– Man måste kunna granska makten. Men frågan är hur mycket man ska kunna granska privatpersoner utan att säga vem man är. Folk hänvisar till grundlagen, men det är mer en fråga om hur man tolkar, säger Anders Olofsson.

Finns det inget man kan göra själv för att skydda sig mot id-intrång?

– Var på tå och lite allmänt försiktig. Det är viktigt att snabbt få kunskap om någon har tagit en kreditupplysning på dig. Kontakta leverantörer och kreditgivare direkt. Kaparen kör tills det tar stopp, säger Anders Olofsson.

Därför är det också viktigt att spärra personnumret vid misstanke om id-stöld.

– Man får leva med det böket en period, säger Anders Olofsson.

Så kan du misstänka att du är drabbad

- Opåkallade sms om att någon har begärt en kreditupplysning på dig.

- Brev om att du har blivit beviljad lån som du inte har ansökt om.

- Pengar försvinner från kontot.

- Tänk på det här

- Undvik okända länkar, e-postmeddelanden och appar.

- Skydda din paperspost från insyn. Släng inte brev med personuppgifter i pappersinsamlingen.

- Uppdatera virusskyddet på datorn.

- Anmäl förlorade identitetshandlingar.

- Kontrollera att myndigheter och företag som frågar efter dina personuppgifter verkligen är de som de utger sig för att vara.

Källa: Polisen

Annons