Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Om världen vore som Järna skulle det vara fred"

Folkmusik, världsmusik och alternativ rock – det blev en späckad musikfest i Gula villan till stöd för Läkare utan gränsers arbete för människor på flykt.

– Allas insats har varit ideell, allt från kocken till ljudtekniker och musiker, alla har hjälpt till på ideell basis, säger tidigare LT-medarbetaren Yvonne Perkins från Hölö, som för andra året i rad drog i gång musikfesten ”From Järna with love”.

Trumsetet fick man låna av fritidsgården, bullar gavs av Saltåkvarn, ingredienserna i salladen och grönsakssoppan som serverades i det ekologiska kaféet, var odlat från BP, Biodynamiska produkter. Järna stenugnsbageri bidrog med nybakat bröd, ljudteknik fick man låna in från ABF och Gula villan lånade ut lokalerna. De flesta av de elva banden som deltog hade någon anknytning till Järna.

– Pengarna går oavkortat till Läkare utan gränser, säger Karin Langseth, som tillsamman med Gabriella Ahlgren agerade entrévärd i kassan.

– Någon sa att om världen vore som Järna skulle det vara fred, säger Yvonne Perkins och får gensvar från publiken.

Musiken var en blandad kompott. Irländsk och sydamerikansk folkmusik, världsmusik, vispop och alternativ rock. Det senare från The Moose Quartet, som får en eloge av Perkins för att man hjälpt till att trumma samman så många och så snabbt till det som blev kvällens arrangemang.

Musikern och producenten Andil Dahl bidrog även med två egna band och hjälpte till med ljudtekniken. 

– Det var en självklarhet att ställa upp för det här när jag hörde om det, säger han.

Festen inleddes med den 17-åriga Donia Haidar, flykting från Syrien. Under kvällen gjorde även ett antal ungdomar som studerat irländsk folkmusik en termin på Vårdingeby folkhögskola ett uppskattat framträdande.

– När vi fick reda på vad det var för något var det inget snack om att inte ställa upp, säger Matthias Nilsson från Vårdinge som spelade femsträngad fiol.

Festen, som är öppen för alla, beräknas pågå fram till elvatiden nu på lördagskvällen. Såväl barn som vuxna deltar.