Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om empati och flyktingströmmen

En decemberdag kunde vi höra statsminister Stefan Löfven (S) säga att ”vi har varit naiva”.

Hans ord gällde missbedömningen av Sveriges förmåga att ta emot och ta hand om de tusentals människor som kommit till Sverige, vecka efter vecka, och vid gränsövergången uttalat det magiska ordet ”asyl”.

Sedan den dagen har både regeringen och de flesta allianspartier i syfte att minska invandringstrycket börjat föreslå och införa åtgärder som tidigare föreslagits av Sverigedemokraterna.

Föreslagna av SD kallades de för ”rasistiska” – nu kallas de för nödvändiga och omsorgstagande för Sverige.

Hur media reagerar på regeringens plan att en del asylsökande utvisas är mycket talande. Man kopierar regeringens egna formuleringar och skriver om nödvändiga åtgärder.

Hade SD gått ut med meddelande om att cirka 80 000 människor skulle utvisas, eftersom de saknar asylskäl, är jag säker på att media genast skulle skriva artiklar som utmålade SD som ett rasistiskt parti utan medkänsla och empati.

”Invandringen berikar Sverige” – det har vi läst och hört många gånger. Numera har både Socialdemokraterna och Moderaterna ambitionen att med olika åtgärder minska antalet personer som söker asyl i Sverige.

Vad är det som gjort att man nu plötsligt vill stoppa den ström av människor som skulle berika Sverige?

Sverige har i åratal skickat ut budskapet om att landet är öppet, tolerant och frikostigt i alla avseenden. Det är huvudsakligen på grund av det som tusentals människor beger sig ut på den stora vandringen och medvetet går eller åker förbi länder som är säkra, därför att de har siktet inställt på Sverige.

Förutom de ovannämnda 80 000 personerna utan asylskäl läser vi också om en annan kategori flyktingar, den här gången med giltiga asylskäl men som regeringen önskar förflytta till andra EU-stater.

Hur föreställer sig regeringen och alla de som har pratat om empati att den urvalsprocessen ska genomföras?

Det kommer innebära enorma svårigheter att förflytta människor som vill stanna i Sverige till andra länder. Det innebär att man inte respekterar deras vilja, drömmar och planer.

Jag vill tro att tidigare prat om empati var ärligt och inte för att det var klädsamt och gav poäng.

Att omfatta med sin empati endast de som gått den långa vägen till Sverige är dock omoget och inskränkt. En politiker som bär ansvar för sitt lands och sin befolknings välgång bör inte glömma att också svenskar ska omfattas av empati.

En politiker ska använda också sitt förstånd och tänka proaktivt med ett perspektiv som sträcker sig flera år framåt. När man lyssnar enbart till sitt hjärtas empati reducerar man sig själv till infantil nivå.

Vem som helst som vill se hade kunnat se vad denna naiva politik oundvikligen leder till. Många av dagens svårigheter hade kunnat undvikas eller mildras om man från början lyssnat på kritiker av invandringspolitiken.

fullmäktigeledamot

Marius Kawecki (SD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel