Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om branden: "Vi har inte trampat på några tår"

Syrianska arameiska ungdomsförbundet drabbades värst av branden på fredagsmorgonen, som polisen utreder som mordbrand.– Det var en riktig kalldusch, säger Jonathan Varli, förbundsordförande.

Jonathan Varli väcktes tidigt av Räddningstjänstens besked.

– För mig är det viktigast att ingen kom till skada. Man blir mest förbannad att allt ideellt arbete från så många ungdomar sedan 1992 är borta, arkivering, historia, bilder ...

Han tog en snabbtitt i kansliet innan polisen kom och stängde av området för teknisk undersökning.

– När jag kom in var allt svart. De måste ha kastat in ett föremål genom fönstret för dörren hade inga tecken av inbrottsförsök.

Ungdomsförbundet har sitt huvudsäte i Södertälje med 25 medlemsföreningar runt om i Sverige.

– Styrelsen jobbar mycket hemifrån och en del arbete är sparat i molnet (läs: digital förvaring som kan nås via datorer och mobiler) men vår huvudstation är förstörd, säger Jonathan Varli.

Förbundet har satt ihop en krisgrupp som tagit hand om de två anställda.

– Vi får börja leta tillfälliga lokaler där vi kan vara under tiden renoveringen pågår för vi behöver få i gång vår verksamhet så snart som möjligt.

Jonathan och de andra i förbundet har funderat på varför just de drabbats.

– Det kom som en kalldusch. Vi har inte trampat på några tår eller skadat någon och vi har inte blivit hotade.

Vart de ska ta vägen nu vet de inte.

– Det är många aspekter att ta hänsyn til men de anställdas säkerhet är viktigast, vi kanske inte kan vara i Geneta centrum om det inte är tryggt att hålla till här.

Nu inväntar de polisens och försäkringsbolagets rapporter.

– Jag är frustrerad och förbannad men vi ska inte låta det här sänka demokratin eller ungdomsrörelsen, vi ser det här som en morot för att vi är ett förbund med stort inflytande över myndigheter, säger Jonathan Varli.

LT rapporterade om den förmodade mordbranden i morse.