Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Om bara väggarna kunde tala till oss”

Storblommiga tapeter, himmelsängar, kristallkronor och matchande kuddar. På Torpa pensionat är inget rum likt det andra. – Det doftar till och med olika i varje rum. Varför vet jag inte, säger ägare Wille Söderberg.

Annons
det lilla extra. Richard Söderberg och hans flickvän Emelie Ohlsson driver Torpa pensionat. ”Vi brukar lägga lite choklad och ställa in champagne för att göra det extra lyxigt i bröllopssviten,” säger Richard. Foto: Magnus Grimstedt

Det är något visst med hotellrummen på Torpa pensionat. Det är som att stiga in i en tidskapsel. Huset fanns redan på 1800-talet men har byggts ut och renoverats i omgångar.

I den stora salongen står flera soffgrupper, breda fåtöljer och vackra stolar med snidade detaljer och färggranna tyger. Olika ljuskandelabrar, bordslampor och kristallkronor lyser upp i rummet. En stor spegel med massiv träram i guld pryder en av väggarna i biblioteksavdelningen.

– De här möblerna passar inte in i moderna lägenheter. En sån spegel går inte ens in. Många kommer hit och påminns om hur det såg ut hemma hos mormor eller farmor, säger Wille Söderberg, ägare.

Det ska vara gammalt och äkta. Wille Söderberg vill hitta fler möbler i rokokostil för att komplettera samlingen. Sedan juni förra året driver han hotellverksamheten med sin son Richard Söderberg och hans flickvän Emelie Ohlsson.

De tidigare ägarna Kerstin och Jussi Hakkarainen ägnade många år till att renovera hotellet för att ge varje rum en unik känsla.

– Där har Kerstin stått på stege och målat med pensel för hand, säger Wille Söderberg och pekar upp i taket på de guldfärgade detaljerna i stuckaturlisterna.

Varje hotellrum ger en ny upplevelse. Blommiga tapeter i olika färger och former matchar alltifrån tavlor, barskåp och kuddar. Många rum har himmelsängar draperade i sammetstyg.

– När äldre människor kommer hit frågar jag om de har gamla möbler som de vill bli av med. Vi tar gärna hand om dem i stället för att de slängs. Det går ju att renovera upp dem fint.

En av sängramarna är över 100 år gammal. Tygerna byts ut för det ska kännas fräscht.

Det doftar till och med olika i rummen. Varför vet Wille inte men han anar att det sitter i både möblerna och väggarna.

– Om bara väggarna kunde tala till oss skulle vi höra mycket från det här huset.

Kända hotellgäster såsom Wilhelm Moberg och Sigge Fürst har gett namn till några av de äldre rummen. Författare och konstnärer har genom åren funnit lugn och ro för sitt arbete på Torpa.

I dag används pensionatet som hotell men även till konferenser och bröllop. En stor ljus lokal med glasväggar inredd med flätade korgstolar används ofta vid minnesstunder.

– Vi kallar det Vinterträdgården. Man får väldigt bra kontakt med naturen tack vare alla fönster här, säger Wille Söderberg.

Wille, Richard och Emelie arbetar hårt för att förvalta det historiska arvet och att bevara det unikt.

– Så här har jag suttit i varje rum under två timmar och funderat på hur jag ska kunna göra det ännu mer personligt, säger Wille och sätter sig glatt i en djup, rosafärgad fåtölj.

Handmålat. Listerna i taket har handmålade gulddetaljer. ”Jag vill också måla stolarnas detaljer i guld”, säger Wille Söderberg. När han och sonen tog över Torpa pensionat var allting redan renoverat. Nu vill de bara komplettera med fler rokokomöbler och unika detaljer.
kända gäster. General William Booth, Frälsningsarméns grundare, är en av de gäster som fått ett hotellrum uppkallat efter sig.
Blommigt. Alla hotellrum har vackra tapeter med dekorationskuddar som matchar perfekt.
visioner. Wille Söderberg drömmer om att återskapa den gamla trädgården med vackra grusgångar och bersåer.

Familjeföretag sju dagar i veckan

Namn och ålder: Wille Söderberg, 60, Richard Söderberg, 24, och Emelie Ohlsson, 22.

Gör: Driver Torpa pensionat sedan juni 2014.

Bor: Alla bor tillsammans i Pershagen.

Familj: Övriga i familjen Söderberg är hustrun Pia och syskonen Filip och Felicia.

Annons