Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olyckskorparna kraxade inför den tunga transporten

Ännu en bild från rådhusflytten har anlänt. För betraktaren framstår arbetena som ett gigantiskt plockepinn med stabila bitar.

Annons

Den gamla rådhusbyggnaden skulle flyttas från sin tillfälliga grund vid Västra Kanalgatan och sättas upp på en hjulkonstruktion för att kunna rulla drygt 150 meter fram till Stora torget.

Gamla Rådhuset, klart 1735, flyttades i november 1962 till en temporär uppställningsplats.

Knappt 20 år senare, i augusti 1982, var det dags för en flytt tillbaka till samma plats.

Denna gång var det soligt och varmt och många hade samlats för att se och begrunda hur det går till att flytta hus.

Det är lite svårt att se, men framför det uppallade huset står en bärgningsbil med starkt motor redo att börja dra hela den gamla byggnaden.

Som ofta fanns det några olyckskorpar som menade att detta inte skulle fungera. Deras dystra profetior kom dock på skam och ekipaget rullade sakta, sakta mot norr.

Husflyttarna var nöjda men tillstod att det alltid kan uppstå situationer trots noggranna förberedelser och en stor vana vid liknande uppdrag.

Denna gång hände inget, kanske till besvikelse för de nämnda olyckskorparna.

Efter någon timme var den tunga transporten framme vid Stora torget och där vidtog en annan överflyttning in på torgets östra sida.

Där står byggnaden ännu kvar på sin stabila grund av sten.