Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olustig hetsjakt på antroposofer

Trodde du att acceptansen för det som avviker är större numera? Antroposofin är ett undantag.

På 80-talet kunde det hända att antroposofer blev utsatta för stenkastning när de klev av bussen inne i centrala Järna. Uppenbarligen ansåg några Järnabor att den som hellre klädde sig i växtfärgat ylle än syntetmaterial och som frivilligt väljer att inte bara äta grönsaker utan dessutom syrar grönsakerna skulle få sig en läxa.

Denna motsättning finns inte längre kvar på orten – annat än under mer vänskapliga former vid den årligt återkommande fotbollskampen mellan Antisar och gruntisar.

Och det är ingen slump att både lokala Konsum och Ica sålde såväl dinkelmjöl som surdegsbröd och hade ett stort ekologiskt sortiment långt innan övriga landet började fundera på vad det egentligen är som vi stoppar i oss.

Inte för att det var trendigt – utan för att det var sunt.

Det som inte längre anses främmande i Järna väcker alltjämt anstöt på annat håll. Med viss regelbundenhet pågår stenkastning mot antroposofer även nu – om än i verbal form.

I går var det dags igen. På ledarplats i Expressen ägnar Karin Pihl spaltutrymme åt att i mycket fördomsfulla ordalag beskriva vilka suspekta kufar antroposoferna är. Med samma gamla anklagelsepunkter som alltid kring den biodynamiska odlingen och Vidarklinikens homeopatiska preparat.

Karin Pihl är den senaste av förmenta pekpinneliberaler som vill ha rättning i ledet just i Järna. Oftast handlar attackerna om att folk väljer att avstå från vaccin. Vi har genom åren bland annat fått läsa hur liberala Gefle Dagblad på ledarplats (juli 2012) berättat att de i princip utrotade sjukdomarna mässling och röda hund nu kommer tillbaka på grund av antroposoferna, en rörelse som sysslar med ”trollkonster”. Och moderata Smålands-Posten berättade i samma månad att om ”den antroposofiska rörelsen växte och fler, eller alla, anammade deras inställning till vaccinering skulle barnsjukdomarna åter få fäste i Sverige, och med dem död och lidande”.

Olustigt, inte sant.

Det kommer att komma nya utbrott av både mässling och röda hund i Järna, men du kan vara lugn – det föreligger ingen risk för pandemi, till och med i Järna är fler än nio av tio vaccinerade mot de vanligaste barnsjukdomarna.

Skepsisen mot vaccineringar har på samma sätt gjort att narkolepsi är en okänd sjukdom i antroposofernas del av Järna. När övriga Sverige lydde det statliga påbudet att låta sig piskas in i vaccinations-fållan för att skyddas mot svininfluensan avstod många att ta sprutan med Pandemrix.

Att flertalet av Vidarklinikens homeopatiska medel inte har vetenskapligt prövad effekt motsäger inte det faktum att få kliniker i landet är så uppskattad för den palliativa vård man erbjuder. Och det är svårt att se det ondskefulla i att avstå halvfabrikatens allehanda konstgjorda tillsatser för att i stället välja biodynamiska livsmedel.

Nej, det riktigt olustiga finns inte hos antroposofin. Utan i den hetsjakt som pågår.

Antroposoferna tänker i andra banor än de gängse – och det stör alldeles uppenbart även dem som normalt står upp för liberala värden.

Finns det något mer liberalt än att bejaka varje människas rätt att själv fatta sina egna beslut – så länge dessa inte skadar någon annan? Att försvara den som inte vill buntas ihop i ett kollektiv där alla förutsätts göra, tycka och tänka likadant?