Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ologiskt om vård i privat regi

Elof Hansjons (S) är skeptisk till att lyfta fram S:t Görans sjukhus som ett gott exempel på privat drivet akutsjukhus, trots att det ligger i frontlinjen vad gäller utveckling av vårdomhändertagandet av patienten. Samtidigt som det levererar goda ekonomiska resultat.

Jag har svårt att förstå logiken.

Hansjons skriver att ”sjukvården ska styras av seriositet, professionalitet och beprövad erfarenhet och inte av fantasier” (LT, 20 augusti). Då vill jag förtydliga att S:t Görans sjukhus styrs seriöst, professionellt och med beprövad erfarenhet, till nytta för patient, personal och skattebetalare.

För att se detta krävs ingen fantasi, det räcker med öppna ögon.

Jag välkomnar kritik mot hur vården drivs. Genom kritik kan vi som styr landstinget förbättra det som är dåligt och utveckla det som har potential att bli ännu bättre.

Men som vanligt när Hansjons debatterar smyger han in insinuanta repliker – i den meningen är han lite fantasilös.

Den kritik som handlar om att vården inte skulle bli lika god och likvärdig i privat drivna akutsjukhus är direkt felaktig.

Det vidhåller jag.

Den offentligt finansierade vården ska ges på likvärdiga villkor, oavsett driftsform.

Sanningen är den att det finns både bra och mindre bra offentliga/landstingsdrivna vårdgivare, samma sak vad gäller privata vårdgivare. En demonisering av privata vårdgivare tjänar således ingen på, inte ens S, då en stor andel av befolkningen i vårt län har positiva erfarenheter av privata vårdgivare som utför offentligt finansierad vård. I stället bör vi lägga tyngdpunkten på att sprida goda exempel.

Kritik har också riktats mot tajmingen. Att det just nu finns viktigare prioriteringar i vården än att utreda ytterligare en upphandling av ett akutsjukhus.

Som om det skulle finnas en motsättning mellan att utveckla driften av vården och innehållet i vården.

Det är två sidor av samma mynt. Genom att driva vården mer effektivt kan mer resurser frigöras till mötet med patienten och personalens arbetsmiljö.

Detta har S:t Görans lyckats med, men det väljer alltså Hansjons att bortse från. Å ena sidan är han ”skeptisk mot att hämta fakta från ett enda enskilt exempel”, å andra sidan vill han inte släppa in fler privata alternativ, vilket gör det omöjligt att hämta fakta från flera exempel. Det är nu de ideologiska skygglapparna stramas åt och logiken grumlas.

Faktum är att privata aktörer har varit med och utvecklat vården alltsedan 1986, och än mer sedan Alliansen tog över makten i landstinget 2006.

För den enskilde patienten har det inneburit mer valfrihet och tillgänglighet. Under den här perioden har även Södertälje sjukhus utvecklats.

Där Socialdemokraterna ville spara in miljoner på akuten, förlossningen och slutenvården har vi investerat miljardbelopp.

Nästa år kommer ett delvis nytt akutsjukhus öppna dörrarna för Södertäljeborna och övriga länsinvånare.

Dessvärre är Hansjons inte den enda socialdemokraten som använder sig av tom retorik i debatten om privat kontra offentligt driven vård.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikströms (S) utspel på Dagens Nyheters debattsida om att förbjuda att universitetssjukhus drivs i privat regi är inget annat än ett slag i luften, eftersom det aldrig funnits ett sådant förslag att ta ställning till.

Jag vill betona att vi i Liberalerna inte ser ett egenvärde i att gynna en särskild driftsform. För oss är det kvalitet, tillgänglighet och effektivitet som styr – hela tiden utifrån patientens behov och den samlade samhällsnyttan. Däremot tror vi på ständig utveckling och att mångfald är bra för utvecklingen, även i vården.

vice ordförande i landstingsstyrelsen

Ninos Maraha (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel