Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olofsson bör förklara för direktörerna

Sänkt arbetsgivaravgift, förändrade las-regler och regelförenklingar är de viktigaste valfrågorna för Sveriges bolagschefer.
Det är inte märkligt. Det märkliga är att de trots detta tänker rösta på Moderaterna.

Dagens Industri presenterade i går en opinionsmätning för landets företagsledare. Hela 11 155 vd:ar har svarat dels på frågor om vilken valfråga som de tycker är viktigast och dels vilket parti de skulle rösta på om det var val i dag.

I den första delen har de sju riksdagspartierna fått välja ut en näringspolitisk fråga var som företagscheferna skulle ta ställning till. Men cheferna fick inte veta vilket parti som stod bakom förslaget.

Med mycket bred marginal (41,6 procent av vd:arna) vann Centerpartiet och Miljöpartiet med kravet om sänkt arbetsgivaravgift.

När sedan cheferna spontant fick ta upp andra viktiga valfrågor, som inte ingick i undersökningen, tog ett hundratal upp förändringar i las som den mest betydelsefulla. Även frågan om ytterligare regelförenklingar lyfte vd:arna upp. Båda – en reformerad arbetsrättslagstiftning och enklare regler – är profilfrågor för Centerpartiet.

Liknande undersökningar som Svenskt näringsliv presenterat visar på samma utslag – arbetsgivaravgiften, las och minskad byråkrati hamnar i topp.

Centerpartiet borde med andra ord vara till freds. Om det inte var för en sak: Knappt någon av företagsledarna tänker rösta på Maud Olofssons parti.

Sju vd:ar av tio sympatiserar med Moderaterna. Medan Centerpartiet skrapar ihop ynkliga 2,6 procent. Samtliga riksdagspartier utom Vänsterpartiet har större stöd än C.

Varför då?

Med Maud Olofsson som näringsminister har Alliansregeringen sänkt arbetsgivaravgiften för företag som anställer en person som är 26 år eller yngre med hälften – och avgiften är helt borttagen, med undantag av ålderspensionsavgiften, för anställda som är 65 år eller äldre. Dessutom har den sänkts generellt med en procentenhet för anställda som är födda 1983 till 1945.

Sänkningen kom till stånd efter en tuff strid mellan Maud Olofsson och finansminister Anders Borg (M) – Borg har alltid förespråkat sänkningar av bolagsskatten, vilken sänktes i fjol, och andra företagsskatter.

När det gäller förändringar av las har Centerpartiet föreslagit ett batteri av åtgärder med avstampsjobb med lägre ingångslöner för ungdomar och att företag med färre än tio anställda ska slippa dagens turordningsregler. Även här är Moderaterna motvalls.

Men så fungerar näringspolitiken.

Att få en företagsledare att inse att han (kan vara en hon i undantagsfall) kanske inte alls är moderat kräver en hel del av de politiska konkurrenterna.

För Centerpartiet har regeringsarbetet helt klart inneburit väldigt mycket verkstad – men på tok för lite prat. Nu tänker man berätta om 172 punkter som regeringen genomfört och tänker genomföra för att främja jobb och företagsamhet. Maud Olofsson ska själv ut för att sprida budskapet i landet – i morgon kommer hon hit till Södertälje.

Gott så. Det är viktigt att visa vad regeringen gjort och gör. Men ta chansen att även visa vilket parti i Alliansen som har bäst politik för målgruppen – för företagarna.

Bara för att man har F-skattsedel måste man inte ta Moderaternas valsedel.