Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olämplig utredare av Afghanistaninsats

Terrordåden den 11 september 2001 skakade världen. Attackerna mot New York och Washington chockade en hel värld.

Men det var ett angrepp som fick ett snabbt svar.

Inom Nato sågs angreppet på USA som ett angrepp på hela alliansen enligt paragraf fem i Nato-stadgan.

Förenta Nationernas säkerhetsråd antog ett antal resolutioner.

I Afghanistan skyddade Talibanregimen Usama bin Ladin och hans terroristnätverk.

Oppositionen till Talibanerna, som ses som den internationellt legitima regeringen, begärde internationell hjälp.

Genom en massiv insats trängdes Talibanerna undan från Kabul, men striderna fortsatte. Från 2002 deltar Sverige i den internationella militära insatsen.

Men det svenska engagemanget är betydligt bredare än de militära insatserna och går betydligt längre tillbaka än till 2001.

Det starka svenska engagemanget i Afghanistan träcker sig tillbaka åtminstone till den sovjetiska ockupationen av Afghanistan.

Det var också då om Svenska Afghanistankommittén bildades.

När regeringen nu beslutat sig för att utvärdera den samlade svenska insatsen i Afghanistan 2002–2014 är det därför ingen lätt uppgift. Det är väl också därför som arbetet med att ta fram utredningsdirektiven pågått i över ett halvår i regeringskansliet.

Utredningsuppdraget, så som det presenteras i en debattartikel i Dagens Nyheter i samband med regeringsbeslutet nu i juli, är också väldigt brett och utan tydligt fokus.

Det talas om att utredningen ska utvärdera de resultat som uppnåtts, om resurser använts på bästa sätt och hur den civil-militära samverkan fungerat.

Man påpekar också hur svårt det är att urskilja det svenska bidraget i ett så omfattande gemensamt internationellt engagemang.

Det är bra och viktigt att det sker en utvärdering, det är knappast sista gången Sverige är engagerat i denna typ av stora militära och humanitära insatser.

Det är också viktigt att det blir en utredning som präglas av integritet, precis som försvarsminister Peter Hultqvist skrev när han presenterade tankarna på en utredning i en debattartikel redan i december 2014.

Det som då är förvånande är att den person som ska stå för utredningen också är en person som varit central i beslutsfattandet om insatsen.

Regeringen har nämligen utsett Tone Tingsgård (S) till utredare.

Hon är förvisso en utmärkt person, men är inte bara en före detta socialdemokratisk riksdagsledamot, hon var dessutom vice ordförande i försvarsutskottet 1998-2006.

Det betyder att hon själv hade central roll när de avgörande besluten om att utforma och inleda den militära delen av insatsen togs.

Beslut hon nu ska utvärdera konsekvenserna av.