Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Okunniga påståenden om svensk mjölkproduktion

Det är mycket beklagligt att höra och se alla okunniga inlägg på bland annat facebook (finns en hel del grupper där som ifrågasätter lantbruket). Tyvärr blir förståelsen och avståndet allt större för varje år som går, då det gäller vår gamla modernäring.

Att som vegan uttala sig så ohämmat negativt om svenskt lantbruk är beklämmande. Mycket beror på ren okunskap. Att så kategoriskt kasta glåpord är synd då man istället ska uppskatta vår rena fina mjölk som är en färskvara som inte ska importeras, då vet man ej heller hur dom korna lever och har för livsbetingelser.

Det är alldeles förfärligt att bönder trakasseras och till och med deras barn utsätts för hot från dessa vandaler. Detta är ren fascism som inte hör hemma i vår demokrati.

Kritikerna förstår bara inte att vi inom mjölkproduktionen är verkliga djurvänner. Vi lever för djuren vi tar hand om. Vi är välutbildade och mycket kunniga med vår omsorg om korna och kalvarna.

Sverige har en av världens hårdaste djurskyddslagar och vi har en beteslag för svenska mjölkgårdar som måste följas och kollas upp av berörda myndigheter. Vi har ständigt återkommande inspektioner för att kolla av vår djurhållning. Eventuella brister följs upp och blir till största delen åtgärdade så snart som möjligt. Rötägg finns som bekant inom alla branscher och lantbruket är inte i majoritet här. Det kan även nämnas att en generationsväxling inom lantbruket är på gång med allt yngre ännu mera motiverade välutbildade tjejer och killar som tar hand om våra kära husdjur.

Man har från å kallade djurrättsaktivister påstått att Arla-reklamen på tv bland annat skulle vara en bluff! Då vet man inte vad man talar om. Såsom reklamen visar ser det ut på många gårdar med betande kor. Visst medelkoantalet i Sverige har ökat mycket på grund av oförtjänt lågt mjölkpris samt många miljöpålagor, höga drivmedelskostnader och arbetslöner. Och bankerna jagar tyvärr på bönderna med ökade djurantal – kreditvärdigheten för bonden kommer i högre klass då man kan visa upp stora djurresurser.

De naturliga betesmarkerna i skogs och mellanbygd försvinner allt mer, så dagens lite större besättningar måste ta mera av ren åkermark i anspråk i betesdriften. Denna torra och varma sommar gör att det finns tillåtelse för sunt bondförnuft med att ha djuren inne under den hetaste tidpunkten på dagen. För åkermarksbetena har sällan så mycket dungar av träd och dylikt som kan ge djuren skugga.

I stället för att leta fel och smutskasta svensk mjölkproduktion borde alla vara stolta över att svenska mjölkproducenter och dess skötare väcker beundran ute i omvärlden. Vårt nordiska avelsarbete för friska fruktsamma högmjölkande kor uppmärksammas överallt. Vi använder inte antibiotika lika mycket i övriga världen, och då aldrig i förebyggande syfte.

Vi som bor på landsbygden kommer numera på mellanhand dessvärre – undertecknad är uppvuxen i Stockholm och ångrar inte en sekund att jag valde landet och kogubbelivet.

Vi som bor på landsbygden kommer numera på mellanhand dessvärre – undertecknad är uppvuxen i Stockholm och ångrar inte en sekund att jag valde landet och kogubbelivet. Att få vistas med djur är en ynnest och ger en livskvalitet som inte dagens storstadsbor förstår.

Däremot har en stor fara tillkommit senare år i form av den stora ökningen av vargstammen. Ett rovdjur som vi varit förskonade från under en mängd av år. Det är lätt för vargälskare att sitta ute i sina fina trygga villaförorter och tycka att vargens berättigande är fullt okej. Men är man själv exempelvis fårägare och drabbas av dessa fruktansvärda attacker kan man hålla sig för skratt.

Jag måste även ta upp det här med kornas pruttande och att det skulle vara så miljöförstörande. I början av 1960-talet fanns cirka 1,5 miljoner mjölkkor i Sverige. Det stora flertalet i ganska små besättningar med full betesdrift. Om man lägger till den tillhörande rekryteringen – det vill säga ungdjur och kalvar – som vistades ute då och jämför med dagens cirka 300 000 mjölkkor så måste luften varit förstörd för länge sedan.

Både flyget och bilarna har klart distanserat korna i prutteriet – det är min fulla övertygelse.

Sven Brandel

kogubbe Järna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel