Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oktoberfesten och den bakvända debatten

 
Kartläggning: Oktoberteatern
Visa alla artiklar

Men hallå där, det som nu intensivt pågår kring Oktoberteatern handlar inte alls just om dem. De är i första hand ett höstgäng rasande skickliga producenter, som varje år lyckas kamma in bra med stålar oavsett hur begränsad produktionen är. De måste orda hyvens väl och snitsla sina banor med perfekt gehör.

Och uppmärksamma att jag inte talar om konstnärlig kvalitet eftersom det inte har med saken att göra. Den goda teatersmaken är mest som både ditt och datt och det ska politiker helst inte alls ha.

Anmäl text- och faktafel

Vad det handlar om är det mätbara.

För 240 evenemang inklusive workshop, föreställningar och en del annat får Oktober varje år 7 562 000 kronor. Alltså 31 508 per föreställning.

Gula Villan i Järna är, som kanske några vet, ett gränsöverskridande litet kulturhus som drivs av en ideell kulturförening. Ett gäng konstnärliga idealister som samlar buntvis med folk omkring sig. För detta erhåller föreningen ett bidrag från kommunen på 150 000 kronor. De driver också restaurangen ”Skåpmat” som är en absolut höjdare. För det blygsamma bidraget görs i vilket fall 360 evenemang eller workshops, föredrag, kurser, kulturnätter och konserter. Bara en enda kulturnatt har lika mycket publik som ett halvår hos Oktober.

Gula Villans kommunala ersättning per evenemang är i dag 416 kronor. Och vi bör avstå från det totalt ovidkommande i detta fall, nämligen kulturnivå, professionalism och liknande, då som sagt politiker och tjänstemän inte ska hålla på med värdering av de sköna konsterna eller ha uppfattningar om bra och dåligt.

Och det vet vi ju. Kulturella skattepengar förpliktigar och fördelning ska därför vara en både styv och noggrann konst.

Deras uppdrag är att bedriva en demokratisk kulturfördelningspolitik som både når många och olika grupper i samhället. Och det vet vi ju. Kulturella skattepengar förpliktigar och fördelning ska därför vara en både styv och noggrann konst.

Så låt oss räkna lite till. Skulle de två nämnda grupperna dela enligt antal evenemang under ett genomfört kalenderår blev det för 240 Oktoberevenemang 3 308 480 kronor och till Gula Villan för 360 evenemang 4 627 080 kronor. Så det så.

Vi räknar inte som Ulf Kristersson (M) som vann valet trots att han förlorade. För oss är ett plus ett lika med två.

Och missförstå mig rätt. Gula Villan är bara ett punktuellt räkneexempel. I verkligheten finns en hel bunt aktiviteter som ska vara med och dela på kulturmiljonerna.

För mig är alltså Oktober smarta, effektiva och enormt seglivade. Däremot är det politiker och tjänstemän som är den svaga demokratiska länken i denna ”Cirkus hit och dit”.

Varför säger de som är valda att styra och ställa inte ifrån på skarpen om regelverket inte följs eller kulturlivet inte lever upp till demokratins rättvisa principer?

Oavsett vad som görs ligger existensberättigandet i att erövra sin publik och därigenom vara önskad kulturskapare.

Jag menar inte heller att konsten som gestaltad utövning behöver vara rättvis och demokratisk i sig. Det är som sagt politikernas uppdrag och mandat. Konsten kan vara skön, vild, seriös, sexig, aggressiv, fräck och partajig om dessa adjektiv är vad som eftersträvas. Och oavsett vad som görs ligger existensberättigandet i att erövra sin publik och därigenom vara önskad kulturskapare.

Vill absolut ingen se skräpet är det bara att stänga igen och gå hem. Då blir det inga stålar nästa gång. Publikantalet är nämligen måttstocken för jämlik och önskad konst.

Men politikerna måste minsann också veta vad de vill och inse konsekvenserna av sina beslut. Kan, vågar eller orkar de inte ta ansvar för genomtänkta och demokratiskt förankrade beslut och dess praktiska konsekvens kan de också stänga igen och gå hem.

Erik Norlin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel