Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oktober svarar på debattartikel: Lösningen är inte att dela på Castor

Det är glädjande att de representanter från teater- och musiklivet som häromdagen skriver en debattartikel var på det samtalet som vi arrangerade i april om kulturpolitik. Vi välkomnar en livaktig diskussion med många olika inspel till kultur och fritidsnämnden inför att de ska fatta viktiga beslut om den kommande kulturpolitiken i staden.

Vi tycker också att det är mycket olyckligt att flera kulturaktörer står utan en bra scenlösning. Det är bland annat därför vi samverkar varje år med ett flertal aktörer inom scenkonst- och musik-Sverige och hyr ut lokalen i den mån vi kan till ett pris som täcker de omkostnader vi har i samband med uthyrningen det vill säga städ, personal, teknik och så vidare. Vi har hittills kunnat tillgodose i stort sett alla förfrågningar och samverkar gärna med andra aktörer både i Södertälje och utanför när vi får frågan.

Oktoberteatern är en institutionsteater med tonvikt på en mångkulturell barn-och ungdomsrepertoar. Teatern har sedan flera år haft ett samarbete med Södertälje kommun som syftat till att ge Södertäljeborna tillgång till högkvalitativa teaterproduktioner. Teatern går i linje med kommunens prioriteringar det vill säga barn och unga. Oktoberteatern anordnar skolföreställningar och bidrar till kultur i skolan/kultur i förskolan. Detta regleras i ett samarbetsavtal.

Läs debattartikeln: Kulturdebatt: Öppna upp Castorscenen för fler scenkonstaktörer

Vi har under våren 2018 spelat i snitt 3-4 föreställningar varje vecka kostnadsfritt för Södertälje skolor och förskolor av den egna produktionen med besök av cirka 2000 barn. Vi har dessutom gästspel genom Kommunens verksamhet kultur i skolan/förskolan. Utöver det producerar vi egna musikteaterföreställningar och konserter för vuxen publik samt spelar familjeföreställningar och bedriver teaterlekstudio för barn.

Vi förstår till fullo det lokalproblem som kommunens ideella konstnärliga verksamheter står inför. Detta är ett problem som kommunen behöver lösa.

De förutsättningar vi har idag med stöd från Kulturråd, landsting och kommun är viktiga för att kunna leverera vårt uppdrag, det vill säga en teater med hög konstnärlig kvalité. Teatern innehåller en mångfald som syftar till integration. Den är också en mötesplats för Södertäljes alla barn och ungdomar alldeles gratis.

För en institutionsteater är det en självklarhet att ha en egen fysisk hemvist. Vi förstår till fullo det lokalproblem som kommunens ideella konstnärliga verksamheter står inför. Detta är ett problem som kommunen behöver lösa.

Dock ser vi inte att lösningen på den ideella konstnärliga gruppernas lokalfråga är dela på Castor utan snarare en strävan efter fler scener för en mångfald och bredd inom Södertäljes kulturliv såväl professionell som ideell.

Anna Rautio

verksamhetsledare Oktoberteatern

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel