Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Soini brände sig när han försökte tämja drakens eld

Så blev då Sannfinländarnas Timo Soini till sist offer för den drake han försökt tämja. Och fallet påminner om samma mönster vi sett i Tories och Republikanerna, hur en partiledning försökt utnyttja mer extrema krafter men sedan till sist fallit offer själva.

För britterna blev priset Brexit, för USA Trump och för Finland regeringskris. Och för Soini personligen, ett misslyckande i slutet av en lång och i många stycken unik karriär.

Soini är sprungen ur landsbygdspopulism och grundande Sannfinländarna ur ruinerna på det konkursade Landsbygdspartiet 1995. I valet 2015 fick Soinis parti över 17 procent av rösterna och tog plats i regeringen ihop med Centerpartiet och Samlingspartiet (Moderaterna i Sverige). Men längs vägen hade Soini släppt in de främlingsfientliga i partiet. I denna skara fanns Jussi Halla-aho som i helgen valdes till Soinis efterträdare.

Soinis plan var att kunna sitta kvar som utrikesminister fram till nästa val och att Sampo Terho skulle ta över partiledarskapet. Men i stället hade de främlingsfientliga mobiliserat till stämman och gjorde mer eller rent hus med Soinis gäng.

Halla-aho har själv dömts för hets mot folkgrupp och hets mot trosfriden. Andre vice ordföranden Teuvo Hakkarainen har också en hetsdom mot sig, medan den nye förste viceordföranden Laura Huhtasaari berättade i en intervju i Suomen Kuvalehti att hon har daglig kontakt med Marion Le Pen, barnbarn till Front Nationals grundare Jean-Marie och systerdotter till dagens partiledare Marine, och att hon vill lämna EU.

Huhtasaari petade försvarsministern Jussi Niinistö, och därmed blev det ett fullständigt förnedrande nederlag för den gamla partiledningen.

Både Niinistö och Soini har fungerat mycket väl i samarbetet med de svenska försvars- och utrikesministrarna Hultqvist och Wallström.

Läs mer: Skönheten och odjuret är svensk-finländsk Disneysaga

I stället leds nu alltså Sannfinländarna av en partiledare som bloggade att socialdemokraterna är världsalltets lägsta kräldjur och "reptilens särskilt slemmiga underart är den svenska socialdemokraten.” Bloggposten från 2006 uppmärksammas av finländska Arbetarbladet.

Det här blev sammantaget för mycket för partiledningarna i C och M som på måndagen meddelade att regeringen spricker. Just nu spekuleras i en ny, och mycket svag regering, där man plockar in Svenska Folkpartiet och Kristdemokraterna i stället och riskerar att bli beroende av den avhoppade förra centerledaren Paavo Väyrynens utslagsröst om Väyrynen väljer att återvända från Europaparlamentet och göra anspråk på sin riksdagsplats.

En annan möjlighet är att vi får se ett avhopp av Soini, Terho och Niinistö med flera där de fortsätter som regeringsunderlag med förstärkning av KD eller SFP.

Det skulle innebära att Soini hellre flyr från draken än låter sig slukas helt av den. Men det kan också bli nyval.

UPPDATERAT TISDAG kl 12:55: Under tisdagen meddelande Soini och 19 andra riksdagsledamöter från Sannfinländarna att de lämnar partiet och startar Nytt Alternativ. Den nya gruppen kring Soini har tillsammans med Samlingspartiet och Centerpartiet 106 av 200 mandat i finländska riksdagen. Därmed är den akuta regeringskrisen över.

För svenskt vidkommande är det flera lärdomar att dra av den finländska regeringskrisen.

Precis som med valet av Trump och Brexit visar det på den strategiska överraskning man kan råka ut för när man bygger sin säkerhetspolitik på enbart bilaterala relationer med några få utvalda. Det är ett starkt argument för Natomedlemskap.

Läs mer: Soini - som tigrar och lejon tillsammans

För svenska moderater borde historien med Sannfinländarna vara avskräckande. De som argumenterat för SD-samarbete med hänvisning till Sannfinländarna får nu se att när Sannfinländarna blir som Sverigedemokraterna så går det inte längre. Värderingar som Mannerheim beskrev som "högsta goda; frihet, ära och västerländsk kultur" går före makt tillsammans med svenskhatande rasister som vill riva det finländska samhället och dess enda strategiska fäste västerut.

De enda som kan vara nöjda över utvecklingen är Sverigedemokraterna som under Soinis tid mötts med kalla handen. Soini har uttryckt avstånd till SD och hellre pratat om hur bra Sannfinländarna trivs med svenska socialdemokrater.

Det finns alltså en gräns, och den ligger där den ska. Och lärdomen som nu repeteras är att om man leker med drakens eld så bränner man sig.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#26 Federley om cyberhotet: "Vi är som en sittande anka som väntar på att bli skjuten"

#25 John R Schindler: "Trump has a childs understanding of American government"

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar