Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklart om skatt på vindel

Snart startar försäljningen av andelar i Telge energis egna vindkraftverk. Om kunderna drabbas av en skatt på den billiga elen är ännu inte avgjort.

– Vi har en lång lista på kunder som är intresserade av att köpa en andel i vindkraftverket, säger Johan Öhnell, vd för Telge energi.

I maj ska försäljningen starta, och i höst ska själva kraftverket börja byggas.

– Det kommer att bli först till kvarn till den här första vindsnurran, och vi hoppas vi kan bygga fler.

Försäljningen startar trots att det ännu saknas klara besked om den uttagsbeskattning som debatteras flitigt. Skatteut-skottet och riksdagen avslog i februari de 15 motioner som efterlyste ett undantag från uttagsbeskattning för medlemmars uttag av el från vindkraftskooperativ.

– Uttagsskatten har ännu aldrig tagits ut, och det är oklart hur den ska räknas

ut. Jag är personligen helt övertygad om att det kommer att bli ett undantag

från uttagsskatten, säger Johan Öhnell.

Enligt vindkraftföretaget O2 skulle en uttagsskatt innebära att el som i dag kostar 16 öre per kilowattimme blir 10–20 öre dyrare.

– Om inte uttagsskatten slopas så är det här fortfarande en bra affär för kunden. Vi gör en kalkyl beräknad på 20 år, och den påverkar väldigt lite, säger Öhnell.