Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öka pressen på Eritrea

I dag har journalisten Dawit Isaak suttit fängslad utan rättegång i 4 500 dagar. Det är 4 500 dagar för mycket.

Den 23 september 2001 greps Dawit Isaak i sitt hem. Och han sitter alltjämt frihetsberövad utan att åtal har väckts och någon rättegång har heller inte varit aktuell.

Dawit Isaak arbetade på tidningen Setit i huvudstaden Asmara, som skrivit om kraven på ökad demokrati i landet. Regimen hade under en tid hållit Setit under lupp – yttrande- och tryckfrihet är som bekant inte uppskattat i totalitära stater.

Och så i september 2001, när hela världen förfasade sig över terrorattacken mot tvillingtornen i New York slog regimen till. Oppositionella politiker och framträdande journalister greps. Däribland Dawit Isaak.

Du hinner göra mycket på 4 500 dagar. Exempelvis gå nio år i grundskola plus tre år på gymnasiet med ett sommarlov därtill. Risken finns att dagarna i fångenskap kommer att bli fler.

Dessutom förvägras svenska myndigheter eller internationella frivilligorganisationer att besöka honom i fängelset.

När de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson efter 438 dagar i etiopisk fångenskap blev fria hoppades många att det även skulle gå att med förnyade ansträngningar få Eritrea att tänka om kring Isaak. Men så har inte blivit fallet.

De diplomatiska ansträngningarna är, det vet vi, inte helt enkla när man har att göra med enväldiga regimer. Spelreglerna är inte desamma. Oavsett hur hårt man anstränger sig, så är det för lite om ansträngningen inte ger resultat.

Men Sverige får aldrig ge upp. Tuffare påtryckningar, gärna med understöd från EU, kommer att krävas – och måste till.

Kombinationen tyst diplomati och starkt internationellt tryck har ännu inte visat några tecken på att lyckas – men det är den enda vägen. Diktaturen i Eritrea ska veta att vi inte viker oss från kravet att Dawit Isaak ska friges.