Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öka pressen för en fri press

En gång per år uppmärksammar världen press- och yttrandefriheten med en speciell dag – den dagen är i dag. Och det är klart, för oss i Sverige är det inte en särskilt kontroversiell fråga. Men det är den däremot i många andra länder. Som i Eritrea.

I dag är det 3 144 dagar sedan den svenske journalisten Dawit Isaak fängslades. Han var anställd på tidningen Setit, som skrivit om kraven på ökad demokrati i landet, och regimen hade under en tid hållit Setit under lupp.

Den 23 september 2001, en söndag, kom civilklädd polis hem till familjen Isaak. Hans hustru Sofia öppnade dörren och Dawit tog farväl, i tron att det var ett rutinförhör.

Det var det inte. I åtta och ett halvt år har han nu suttit inspärrad i Eiraeiro-fängelset som ingen fånge kommit levande ifrån – utan att ha ställts inför rätta.

Svenska regeringar, såväl under Göran Persson som Fredrik Reinfeldt, säger sig prioritera fallet. Men de diplomatiska ansträngningarna har gett noll och intet.

Eritrea är, enligt Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, världens värsting på området. I botten finns även kommunistdiktaturer som Kuba och Nordkorea, samt Iran, Burma och Turkmenistan. I dessa stater saknas pressfrihet, men även vi här i Sverige har fått uppleva hur grupper som ogillar demokrati och en fri press försöker skrämma till tystnad.

I juni 1999 placerades en bomb under journalisterna Katarina Larsson och Peter Karlssons bil i Nacka. Peter Karlsson och hans son skadades. Larsson och Karlsson hade under en längre tid granskat svenska nynazister, och bombattentatet är ett av de grövsta övergreppen på pressfriheten i Sverige.

I samband med valet 2002 blev två journalister från Kvällsposten jagade av svenska nynazister i Karlskrona. Den ene journalistens hem utsattes även för stenkastning. Fem nynazister greps.

Journalisten Christoph Andersson – som nyligen kommit ut med boken ”Från gatan in i parlamenten – om extremhögerns väg mot politisk makt”, där han skildrar nynazister och nationaldemokrater i Tyskland och Sverige – har under arbetet med boken hotats. Vid ett tillfällei Nyköping, när han intervjuade personer som var på väg till ett möte med svensk extremhöger och inresta tyska nationaldemokrater, blev han mordhotad: ”Vad skulle ni säga om vi ställde upp er mot en vägg och lät avrätta er, här på stället?”. Christoph Andersson frågade om han måste begära polisskydd och får svaret: ”ja, gör det”.

Grupper som föraktar demokratin skyr en fri press. I juni 2007 höll Nationaldemokraterna en konferens om styrelseskick. Deltagarna enades om att: ”ett av de största problemen är att den parlamentariska demokratin inte omfattar kapitalet och därmed media.” Med andra ord, kapitalet och media ska inte få agera fritt.

Vi får inte heller glömma de hot som organiserade brottslingar eller fanatiska islamister riktat mot svenska tidningar. Folkbladets chefredaktör mordhotades av Original Gangsters efter att tidningen granskat dess verksamhet i Norrköping. Nerikes Allehandas publicering av Lars Vilks teckning av profeten Muhammed som rondellhund renderade i att redaktionen och anställda på tidningen fick ta emot flera hot.

Yttrande- och pressfriheten är grundläggande i demokratiska länder. Makten ska tåla att ifrågasättas och att granskas. Hoten från ultranationalister, kriminella gäng och islamister är fullständigt oacceptabla. När pressfriheten är hotad är det dig det drabbar i slutändan.

Därför är denna dag en viktig dag.