Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ojämnt flyktingstöd – men Godner klagar inte

Fördelningen av flyktingmiljarderna är inte helt rättvis, visar en ny uträkning. – Men vi är ändå glada över ett rejält generellt stöd, säger Boel Godner (S).

I en artikel har tidningen Dagens Samhälle granskat hur regeringens flyktingstöd faller ut. Granskningen visar att Södertälje är något missgynnat, framför allt gentemot fem små kommuner, som man jämförs med i artikeln.

Men kommunalrådet och flyktingmottagarspecialisten Boel Godner (S) vill inte riktigt hålla med:

– Det är trots allt en viss skillnad att ha ett anläggningsbonde, och driva det, mot att ha ebo-flyktingar som bor hos sina vänner och släktingar, men som blir kvar längre. Men även om det visar att vi fått mindre pengar än andra kommuner så går det inte att få exakt rättvisa när vi har två separata system, säger hon.

Sedan flyktingsituationen i höstas hamnade på allas läppar har regeringen agerat

med olika  två miljardstöd till kommuner och landsting.

Pengarna ska användas under 2016 och 2017. Men regeringens fördelning har inneburit att asylsökande har prioriterats tungt, på bekostnad av de flyktingar som fått uppehållstillstånd och tagits emot i en kommun (ebo).

Följden blir att Södertälje, som ändå får 105 miljoner 2017, får 36 procent mindre för varje flykting än de fem kommuner som fått mest.

Flyktingmiljarder på gång

De fem kommuner som får mest pengar jämfört med hur många flyktingar man tar emot är:

Laxå: 53 700 kr/flykting.

Norberg: 48 600 kr/flykting.

Lessebo: 46 200 kr/flykting.

Åsele: 43 900 kr/flykting.

Ljusnarsberg: 41 000 kr/flykting.

För Södertälje, som väntas få 105 miljoner 2017 har man räknat fram att man får 34 100 kr/flykting.

Regeringen har gett kommuner och landsting extra statsbidrag kopplat till flyktingsituationen i två omgångar:

1. Vid jul 9,8 miljarder kr, 90 procent av pengarna kommer att hamna på 2016. Kommuner: 8,3 miljarder. Landsting: 1,5 miljarder. Pengarna fördelades efter flyktingmottagande.

2. I vårbudgeten för 2017 en permanent höjning av statsbidragen med 10 miljarder

kronor. År 1 fördelas 7,1 miljarder efter flyktingmottagande och viktas utifrån antal kommunmottagna 2012—2016 samt antal asylsökande mars 2016. Kommuner: 5,6 miljarder i flyktingersättning, 2,1 miljarder fördelade per invånare. Landsting: 1,4 miljarder i flyktingersättning, 900 miljoner fördelade per invånare.