Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ögonvittne till Krylbosmällen

Jag visste inte om att det fanns så många aktiva nazister i Dalarna som man får intryck av genom Peter Johanssons artikel som publicerades i LT-serien "Kulturarv". Själv är jag uppväxt i tron om att det förhöll sig precis tvärtom.

Min pappa, som var född 1930 och uppvuxen i Avesta/Krylbo, berättade ofta om de tyska soldat- och ammunitionstågen som passerade samhället upp till det ockuperade Norge och att dessa tysktåg var djupt avskydda av lokalbefolkningen.

Detta minne satt mycket djupt hos min pappa så nog fanns det en och annan dalafamilj som definitivt inte var nazister. Tvärtom.

Man föraktade den passiva "mespolitik" som fördes på riksnivå i Stockholm och som tillät dessa tyska tåg att passera Sverige utan att bjuda på något motstånd alls från svensk sida.

Detta minne satt mycket djupt hos min pappa så nog fanns det en och annan dalafamilj som definitivt inte var nazister. Tvärtom.

Min pappa blev också ögonvittne till den stora Krylbosmällen 1941 då ett tysktåg började brinna och hela Krylbo höll på att försvinna på grund av att en ammunitionsvagn fattade eld.

Tack vare två modiga dalkarlar, som lossade loket och vagnen som brann och körde bort vagnarna från Krylbo station, räddades hela samhället. Min pappa trodde i hela sitt liv benhårt på att det var ett sabotage som utfördes av västmakterna (förslagsvis SOE) för att han ville tro det. Det tycktes göra honom både nöjd och glad att tänka så. Att åtminstone någon jävel ville sätta stopp för nazisternas vapentåg i Sverige.

Så nog fanns det antinazister även i Dalarna alltid och ofta var nog dessa liberala individualister dessutom.

Ett fint kulturarv.

KAH

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel