Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Offensiva satsningar för framtidens jobb

Under den gångna veckan har LO tagit fram två viktiga undersökningar där man konstaterar att över 70 procent av Sveriges arbetslösa står utan ersättning från A-kassan samt att inkomstklyftorna under Alliansregeringens tid bara ökat.

Annons

Samtidigt som detta skett kan vi konstatera att allt fler av de arbetslösa och de med låga inkomster försörjer sig på det kommunala försörjningsstödet vilket gjort att många kommuner fått se kostnader för försörjningsstödet öka så att de snart inte har råd med sina kärnverksamheter.

Regeringen har medvetet vältrat över det ekonomiska ansvaret på kommunerna.I Södertälje har arbetslösheten fördubblats på bara några år. I januari 2013 hade vi en arbetslöshet som uppgick till 14,3 procent och en ungdomsarbetslöshet som uppgår till över 19 procent. Kommunens kostnader för försörjningsstöd uppgår numera till ofattbara 269 miljoner kronor.

Och klyftorna bara ökar. Av de arbetslösa i Södertälje lever 4 656 människor utan a-kasseersättning.Samtidigt som dessa orättvisor pågår och många kommuner blöder och medborgarna lider kan vi konstatera att Anders Borg (M) och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) säger sig vara nöjda och stolta över statens goda finanser.

De har genom olika beslut visat att de snarare är intresserade av bevaka en handfull Moderatstyrda kommuners intressen än att ta ansvar för hela Sverige. Regeringen har skurit ned på utbildning och kompetensutveckling, låst in människor i ineffektiva massåtgärder och misskött dialogen med näringslivet.

Det Sverige behöver är en framtidsinriktad politik som skapar tillväxt och rustar våra medborgare för framtidens jobb. Vi är övertygade om att vad som krävs är satsningar på utbildning och kompetenshöjning av de arbetslösa så att deras anställningsbarhet ökar. Ett viktigt instrument är att öka de statliga anslagen till den kommunala vuxenutbildningen som ger unga människor en andra chans i livet till utbildning.

Resultatet av Alliansens sexåriga styre är inget annat än en generell nedrustning av välfärdssystemet där vi numera har en massarbetslöshet, ökade klyftor och utanförskap som är förödande för ett välfärdssamhälle. Socialdemokraterna har en politik för att arbetslösa ska få arbete, praktik eller studier. Vi vill driva en aktiv näringspolitik för fler och växande företag. Vi vill satsa offensivt på utbildning på alla nivåer, och åtgärda det enorma slöseri som rekryteringsgapet innebär i form av arbetslöshet och utebliven tillväxt.

ordförande för arbetslivsnämnden

Alexander Lindholm (S)

ordförande LO-sektionen Södertälje

Besim Aho (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons