Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ödestid för Södertäljes gymnasier

Södertäljes niondeklassare går under våren i spänd väntan på resultatet av gymnasievalet. Så gör även kommunen.

När gymnasieantagningen i går öppnade inleddes en sökprocess som för Södertäljes del innebär en prövning. Trenden med att allt fler söker sig från kommunens skolor måste på allvar lyckas brytas om inte skolverksamhetens omfattning ska bli nödvändig att se över ekonomiskt.

Visserligen såg söktrenden ut att brytas i början av förra året efter att ansökningsstatistiken visade en ökning med 56 procent för andelen sökande till kommunala skolor. Denna preliminära slutsats blev just preliminär. De behöriga niondeklassarna i Södertälje valde kommunens skolor i allt mindre utsträckning även i fjol, de så kallade köpta platserna ”ständigt ökar” ännu, som utbildningskontoret konstaterade ett halvår senare i delårsbokslutet.

I samma veva nämns också hur kostnaden för dem som går i skolor utanför Södertälje blir dyrare än inom kommunen på grund av det bindande centraliserade avtalet.

Reformen om det fria skolvalet fyller en viktig funktion och här får inte några bromsklossar läggas in. Ett levande och dynamiskt län med god samverkan i form av utbyte mellan kommunerna har ett viktigt värde i sig, såväl för Södertälje som för länet i sin helhet. Att kunna söka sig till andra skolor i länet är en viktig möjlighet till flexibilitet och valfrihet, och är här för att stanna.

I detta system ligger dessutom möjligheter för Södertäljes del: med det breda utbud kommunen faktiskt tillhandahåller borde kommunen med medvetet arbete utan tvekan kunna locka hit fler elever även från andra kommuner. Kommunala Wendela Hebbe-gymnasiet och frigymnasiet Mälardalens tekniska är exempel på att det går. Södertälje har trots allt ett brett gymnasieutbud med flera inriktningar.

Det är dock tydligt att kommunens förmåga att stolt och tydligt kommunicera vad man kan erbjuda behöver bli bättre.

Nytt inför årets antagningsprocess i Södertälje var den egna skolmässan, som hölls i höstas på Campus Telge. Den var obligatorisk för kommunens niondeklassare. Tveklöst var mässan ett välkommet och nog rentav nödvändigt steg. Det blir spännande att se resultatet.

Utfallet av kommande antagning blir på allvar ett test avgörande för framtidens beslut och åtgärder. Kommunen måste arbeta hårdare med att presentera sin verksamhet. Inte minst behöver skolorna själva bli bättre på att lyfta fram sina styrkor och Södertälje som helhet måste bättre kunna visa upp sin bredd och de tillgångar som finns.

På den stora gymnasiemässan Älvsjö deltar enbart någon enstaka kommunal Södertäljeskola. För att kommunen ska kunna driva bra skolor i framtiden borde fler ta sig dit.